Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
Rzucamy dwa razy symetryczną moneta i dwa razy sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że moneta upadnie za każdym razem tą samą strona, pod warunkiem, że na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
\(\displaystyle{ A}\) - moneta upada dwa razem tą samą stroną (dwa orły lub dwie reszki)
\(\displaystyle{ B}\) - na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek
Tu masz prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P \left( A|B \right) = \frac{P \left( A \cap B \right) }{P \left( B \right) } = \frac{ \frac{2}{2^2} \cdot \left( \frac{3}{6} \right) ^2 }{ \left( \frac{3}{6} \right) ^2} =0,5}\)
\(\displaystyle{ B}\) - na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek
Tu masz prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P \left( A|B \right) = \frac{P \left( A \cap B \right) }{P \left( B \right) } = \frac{ \frac{2}{2^2} \cdot \left( \frac{3}{6} \right) ^2 }{ \left( \frac{3}{6} \right) ^2} =0,5}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{2}{2 ^{2} }}\) przecież otrzymanie dwóch orłów lub reszki w dwóch rzutach to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\)kerajs pisze:A - moneta upada dwa razem tą samą stroną (dwa orły lub dwie reszki)
B - na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek
Tu masz prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)} = \frac{ \frac{2}{2^2} \cdot ( \frac{3}{6} )^2 }{( \frac{3}{6} )^2} =0,5}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\) dla dóch orłów, \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\) dla dwóch reszek i dodajesz.damianb543 pisze:skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{2}{2 ^{2} }}\) przecież otrzymanie dwóch orłów lub reszki w dwóch rzutach to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\)
Nawiasem mówiąc, wystarczyło zauważyć, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
Dlaczego dodaje?!Jan Kraszewski pisze:No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\) dla dóch orłów, \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\) dla dwóch reszek i dodajesz.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, o 22:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą
Bo masz dwa orły LUB dwie reszki. Innymi słowy, masz dwa zdarzenia sprzyjające spośród czterech.
JK
JK