Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Witam, przygotowuję się do konkursu Politechniki Warszawskiej. Na zeszłorocznym finale natknąłem się na zadanie, którego w żaden sposób nie jestem w stanie rozwiązać. Proszę o pomoc.
Ściany sześcianu wykonanego z białego materiału pomalowano na czerwono. Sześcian ten podzielono \(\displaystyle{ 3n}\) płaszczyznami równoległymi do ścian na mniejsze, przystające sześciany. Z powstałych \(\displaystyle{ (n+1)^3}\) sześcianów losujemy jeden. Niech \(\displaystyle{ p_k}\) oznacza prawdopodobieństwo tego, że ma on dokładnie \(\displaystyle{ k}\) ścian czerwonych. Wyznaczyć wzór ogólny na \(\displaystyle{ p_k}\).
Ściany sześcianu wykonanego z białego materiału pomalowano na czerwono. Sześcian ten podzielono \(\displaystyle{ 3n}\) płaszczyznami równoległymi do ścian na mniejsze, przystające sześciany. Z powstałych \(\displaystyle{ (n+1)^3}\) sześcianów losujemy jeden. Niech \(\displaystyle{ p_k}\) oznacza prawdopodobieństwo tego, że ma on dokładnie \(\displaystyle{ k}\) ścian czerwonych. Wyznaczyć wzór ogólny na \(\displaystyle{ p_k}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Jakiś skrót może istnieje, ja to policzyłam na palcach. Najpierw liczbę małych sześcianów na pojedynczej ścianie, później sześciany wewnątrzścienne (tj. niekrawędziowe - te nazwy powinny być chyba zrozumiałe), wewnątrzkrawędziowe i narożne (tych jest zawsze tyle samo). Wiadomo, że wewnątrzścienne nie są współdzielone, wewnątrzkrawędziowe są współdzielone między dwiema ścianami, a narożne - między trzema. Napisz, co Ci wyszło.
Mój wynik:
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Udało mi się dojść do takich wniosków:
Ilość sześcianów wewnątrzściennych można opisać rekurencją \(\displaystyle{ a_n=a_{n-1}+12n-18}\). Doszedłem do tego, że rozwiązaniem jej jest ciąg \(\displaystyle{ a_n=6(n-1)^2}\). Z kolei ilość sześcianów wewnątrzkrawędziowych (nie będących narożnymi) jest równa \(\displaystyle{ 12(n-1)}\). Sześcianów narożnych jest zawsze \(\displaystyle{ 8}\). Teraz można łatwo policzyć ilość sześcianów, które nigdy nie zostaną pomalowane - jest to \(\displaystyle{ (n-1)^3}\). Stąd mamy:
\(\displaystyle{ p_0=\frac{(n-1)^3}{(n+1)^3}}\)
\(\displaystyle{ p_1=\frac{6(n-1)^2}{(n+1)^3}}\)
\(\displaystyle{ p_2=\frac{12(n-1)}{(n+1)^3}}\)
\(\displaystyle{ p_3=\frac{8}{(n+1)^3}}\)
Istotnie, zgadza się to z Twoim wzorem, jednak dość trudno (dla mnie) byłoby wpaść, że jest to właśnie \(\displaystyle{ p_k=\frac{ {3\choose k} 2^k (n-1)^{3-k}}{(n+1)^3}}\). Na pierwszy rzut oka jedynie wiedziałem, że w wykładniku przy wyrażeniu \(\displaystyle{ n-1}\) powinno być \(\displaystyle{ 3-k}\), ale jak wpadłaś na \(\displaystyle{ {3\choose k} 2^k}\)? Po prostu na wyczucie, czy może kryło się za tym jakieś rozumowanie?
Ilość sześcianów wewnątrzściennych można opisać rekurencją \(\displaystyle{ a_n=a_{n-1}+12n-18}\). Doszedłem do tego, że rozwiązaniem jej jest ciąg \(\displaystyle{ a_n=6(n-1)^2}\). Z kolei ilość sześcianów wewnątrzkrawędziowych (nie będących narożnymi) jest równa \(\displaystyle{ 12(n-1)}\). Sześcianów narożnych jest zawsze \(\displaystyle{ 8}\). Teraz można łatwo policzyć ilość sześcianów, które nigdy nie zostaną pomalowane - jest to \(\displaystyle{ (n-1)^3}\). Stąd mamy:
\(\displaystyle{ p_0=\frac{(n-1)^3}{(n+1)^3}}\)
\(\displaystyle{ p_1=\frac{6(n-1)^2}{(n+1)^3}}\)
\(\displaystyle{ p_2=\frac{12(n-1)}{(n+1)^3}}\)
\(\displaystyle{ p_3=\frac{8}{(n+1)^3}}\)
Istotnie, zgadza się to z Twoim wzorem, jednak dość trudno (dla mnie) byłoby wpaść, że jest to właśnie \(\displaystyle{ p_k=\frac{ {3\choose k} 2^k (n-1)^{3-k}}{(n+1)^3}}\). Na pierwszy rzut oka jedynie wiedziałem, że w wykładniku przy wyrażeniu \(\displaystyle{ n-1}\) powinno być \(\displaystyle{ 3-k}\), ale jak wpadłaś na \(\displaystyle{ {3\choose k} 2^k}\)? Po prostu na wyczucie, czy może kryło się za tym jakieś rozumowanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Jawnie wewnątrzściennych na każdej ścianie jest (wszystkie minus krawędziowe) \(\displaystyle{ (n+1)^2-4n=(n-1)^2}\) i nie są one współdzielone, tzn. razem jest ich sześć razy tyle - ten wynik odpowiada Twojej rekurencji.
Co do wzoru, to nie, nie kryło się za tym żadne kombinatoryczne uzasadnienie.
Co do wzoru, to nie, nie kryło się za tym żadne kombinatoryczne uzasadnienie.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Właściwie, to wydaje mi się teraz, że to nie musi być wcale oczywiste: jest jeszcze jedna rzecz, która wymaga komentarza od rozwiązującego. Co w przypadku trzech płaszczyzn? Czy wzór działa, czy nie?
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Czemu miałby nie działać? W przypadku trzech płaszczyzn otrzymujemy dokładnie 8 sześcianów, przy czym każdy ma dokładnie trzy ściany czerwone. Zatem \(\displaystyle{ p_3=1}\) oraz \(\displaystyle{ p_0=p_1=p_2=0}\). Pasuje to do naszego wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Bardzo przepraszam, nie zauważyłam Twojej odpowiedzi. Może sprecyzuję. Chodziło o komentarz do działania wzoru w przypadku \(\displaystyle{ n=1,\ k=3}\).
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Rzeczywiście, w ogóle tego nie zauważyłem. Otrzymamy wówczas w liczniku m. in. wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\), którego wartości nie jesteśmy w stanie określić. Zatem myślę, że przydałoby się dopisać, że wzór jest prawdziwy dla liczb naturalnych \(\displaystyle{ n>1}\) i opisać jaka będzie sytuacja w przypadku, gdy \(\displaystyle{ n=1}\) (czyli jak napisałem \(\displaystyle{ p_3=1}\) i \(\displaystyle{ p_0=p_1=p_2=0}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
No właśnie chodzi o to, że ten przypadek wymaga zajęcia stanowiska po którejś stronie barykady, tzn. jasnej deklaracji. Jeżeli to uczynimy przyjmując \(\displaystyle{ 0^0=1}\), to nie trzeba będzie wyłączać \(\displaystyle{ n=1}\).
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
Nie wiedziałem, że mamy prawo przyjąć, że \(\displaystyle{ 0^0=1}\). Myślałem, że powinniśmy traktować to jako wyrażenie nieoznaczone. Dziękuję za wyjaśnienie.
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
O ile dobrze rozumiem twoją definicję wewnątrz krawędziowych (tj. sześcian znajdujący się przy krawędzi nie będący narożnych) to dla \(\displaystyle{ n=2}\) wyszło mi, że takich sześcianów jest \(\displaystyle{ 24}\), a z tego wzoru wychodzi, że \(\displaystyle{ 12}\). Dla \(\displaystyle{ n=2}\) przypada po dwa takie sześciany na krawędź.MrCommando pisze: Z kolei ilość sześcianów wewnątrzkrawędziowych (nie będących narożnymi) jest równa \(\displaystyle{ 12(n-1)}\).
Błąd, omylnie poleciałem z jedną płaszczyzną za dużo, powinien być jeden sześcian/krawędź
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2018, o 22:38 przez VirtualUser, łącznie zmieniany 2 razy.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopododobieństwo - losowanie sześcianu
No bo wychodzi \(\displaystyle{ 12}\). Sprawdź jeszcze raz. Zauważ, że dla \(\displaystyle{ n=2}\) otrzymamy \(\displaystyle{ 27}\) sześcianów, co już pokazuje, że Twoja odpowiedź jest niepoprawna.
EDIT: Tak swoją drogą, to jak patrzę z jakimi rzeczami miałem problemy rok temu, to w ogóle siebie nie poznaję. Dzisiaj uznaję zadanie za niezbyt trudne. Zadziwiające jak przez rok można pójść do przodu.
EDIT: Tak swoją drogą, to jak patrzę z jakimi rzeczami miałem problemy rok temu, to w ogóle siebie nie poznaję. Dzisiaj uznaję zadanie za niezbyt trudne. Zadziwiające jak przez rok można pójść do przodu.