Znaleźć prawdopodobieństwo, że przy \(\displaystyle{ 5}\) rzutach monety orzeł odsłoni się kolejno co najmniej \(\displaystyle{ 3}\) razy.
Wiem, że odpowiedź powinna być \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) , nie wiem jednak dlaczego.
Rzuty monetami
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Rzuty monetami
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2017, o 21:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Rzuty monetami
Tak próbowałem:
\(\displaystyle{ P( A _{3} ) = 3 \cdot \frac{1}{ 2^{5} } \\
P( A _{4} ) = 2 \cdot \frac{1}{ 2^{5} } \\
P( A _{5} ) = 1 \cdot \frac{1}{ 2^{5} }}\)
\(\displaystyle{ 3}\), bo mając \(\displaystyle{ 5}\) monet są \(\displaystyle{ 3}\) możliwości, że kolejno wypadł orzeł \(\displaystyle{ (1,2,3) ,(2,3,4) , (3,4,5)}\) . Dla \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 5}\) analogicznie.
\(\displaystyle{ P( A _{3} ) + P( A _{4} ) + P( A _{5} ) = \frac{6}{32}}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{6}{32} = \frac{26}{32}}\)
Jak widać całkiem inny wynik.
\(\displaystyle{ P( A _{3} ) = 3 \cdot \frac{1}{ 2^{5} } \\
P( A _{4} ) = 2 \cdot \frac{1}{ 2^{5} } \\
P( A _{5} ) = 1 \cdot \frac{1}{ 2^{5} }}\)
\(\displaystyle{ 3}\), bo mając \(\displaystyle{ 5}\) monet są \(\displaystyle{ 3}\) możliwości, że kolejno wypadł orzeł \(\displaystyle{ (1,2,3) ,(2,3,4) , (3,4,5)}\) . Dla \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 5}\) analogicznie.
\(\displaystyle{ P( A _{3} ) + P( A _{4} ) + P( A _{5} ) = \frac{6}{32}}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{6}{32} = \frac{26}{32}}\)
Jak widać całkiem inny wynik.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2017, o 21:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Rzuty monetami
Racja, od jedynki nie powinno się odejmować w tym przypadku, jednak w zbiorze odpowiedź jest inna niż mi wyszło i równa jest \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34283
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rzuty monetami
Bo zapomniałeś o dwóch możliwościach - trzy kolejne orły masz nie na trzy, tylko na pięć sposobów:
\(\displaystyle{ OOORR\\ OOORO\\ ROOOR\\ OROOO\\ RROOO}\)
JK
\(\displaystyle{ OOORR\\ OOORO\\ ROOOR\\ OROOO\\ RROOO}\)
JK