prawdopodobieństwo wypadków - rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lilith123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 6 mar 2016, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

prawdopodobieństwo wypadków - rozkład Poissona

Post autor: lilith123 »

Proszę o pomoc z następującym zadaniem

Niech \(\displaystyle{ \alpha > 0.}\)Prawdopodobieństwo k wypadków w ciągu roku wynosi \(\displaystyle{ e^{− \alpha } \frac{ \alpha ^{k} }{k!}}\); k=0,1,2... ( jest to tzw. rozkład Poissona). Wypadki klasyfikuje si֒ę jako istotne i wtedy firma ubezpieczeniowa wypłaca odszkodowanie oraz nieistotne za które firma nie wypłaca odszkodowania.
Prawdopodobieństwo, że dany wypadek jest istotny wynosi p. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
w danym roku firma wypłaci l odszkodowań? Jakie założenia (o niezależności) należy uczynić?
ODPOWIEDZ