Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie policzenia prawdopodobieństwa. W jaki sposób policzyć prawdopodobieństwo, że w pierwszym kroku zaszło zdarzenie pod warunkiem, że zaszło ono w m-tym kroku. Generalnie drzewko stochastyczne mam narysowane, a w nim zdarzenie X zachodzi z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\), a zdarzenie Y z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1-p}\) (zachodzą tylko dwa zdarzenia). Chcę policzyć prawdopodobieństwo tego, że zaszło zdarzenie X w pierwszym kroku pod warunkiem, że zaszło ono w m-tym kroku. Proszę o pomoc.
Prawdopodobieństwo zdarzeń
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Prawdopodobieństwo zdarzeń
A - zaszło zdarzenie X w pierwszym kroku
B - zaszło zdarzenie X w m-tym kroku.
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{p \cdot 1^{m-2} \cdot p}{ 1^{m-1} \cdot p}=p}\)
B - zaszło zdarzenie X w m-tym kroku.
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{p \cdot 1^{m-2} \cdot p}{ 1^{m-1} \cdot p}=p}\)
Prawdopodobieństwo zdarzeń
Tylko, że ja mam tak, że jeżeli w poprzednim kroku miało miejsce zdarzenie X to w następnym zdarzenie X zachodzi z prawdopodobieństwem q,a Y z prawd. 1-q, a jeśli krok wcześniej zaszło zdarzenie Y to zdarzenie X zachodzi z prawdopod. 1-q, a Y z q.