Łańcuch Markowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
primax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 paź 2016, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Łańcuch Markowa

Post autor: primax »

Witam,
Mam podaną przestrzeń stanów \(\displaystyle{ S=\left\{ 0,1\right\}}\) z macierzą prawd. przejścia
\(\displaystyle{ P=\left[\begin{array}{ccc}p&1-p\\1-p&p\\\end{array}\right]}\)
oraz rozkład początkowy \(\displaystyle{ x_{0}=\left[ q,1-q\right]}\).
Muszę wykazać, że \(\displaystyle{ P( X_{0}=0|X _{m}=0)}\).
Trzeba tutaj skorzystać ze wzoru Bayesa?
ODPOWIEDZ