Działania na zbiorach
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Działania na zbiorach
Czy wzór na \(\displaystyle{ P(A' \cup B)=1-P(A)}\) jest prawidłowy?
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, o 13:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Działania na zbiorach
Mam zadanie: Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne, prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{7}{12}}\) a prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \cap B}\) równe jest \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A' \cup B}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Działania na zbiorach
1)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\
\frac{7}{12} =P(A)+P(A)- \frac{1}{4}\\
P(A)=...}\)
2)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(A')+P(A \cap B)=...}\)
PS
Polecam sprawdzenie prawdziwości powyższych formuł na diagramach Venna.
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\
\frac{7}{12} =P(A)+P(A)- \frac{1}{4}\\
P(A)=...}\)
2)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(A')+P(A \cap B)=...}\)
PS
Polecam sprawdzenie prawdziwości powyższych formuł na diagramach Venna.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Działania na zbiorach
nie miałem żadnych diagramów Venna przecież P(A') to jest wszystko oprócz P(A) czyli dodajemy czesc wspolna A i B?
-- 19 mar 2017, o 13:14 --
W odpowiedzi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) Po co dodaje \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ta część leży w zbiorze A więc powinnieneś odjac.
-- 19 mar 2017, o 13:14 --
kerajs pisze:1)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\
\frac{7}{12} =P(A)+P(A)- \frac{1}{4}\\
P(A)=...}\)
2)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(A')+P(A \cap B)=...}\)
PS
Polecam sprawdzenie prawdziwości powyższych formuł na diagramach Venna.
W odpowiedzi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) Po co dodaje \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ta część leży w zbiorze A więc powinnieneś odjac.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Działania na zbiorach
I diagramy Venna miałeś i ułamki miałeś, ale udajesz że jednak nie.
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)= \frac{1}{2}\left( \frac{7}{12}+ \frac{1}{4} \right)= \frac{5}{12} \\
P(A' \cup B)=P(A')+P(A \cap B)=1- \frac{5}{12}+ \frac{1}{4}= \frac{12-5+3}{12}= \frac{10}{12}= \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)= \frac{1}{2}\left( \frac{7}{12}+ \frac{1}{4} \right)= \frac{5}{12} \\
P(A' \cup B)=P(A')+P(A \cap B)=1- \frac{5}{12}+ \frac{1}{4}= \frac{12-5+3}{12}= \frac{10}{12}= \frac{5}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Działania na zbiorach
Dlaczego dodajesz jeszcze czesc wspolna?kerajs pisze:I diagramy Venna miałeś i ułamki miałeś, ale udajesz że jednak nie.
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)= \frac{1}{2}\left( \frac{7}{12}+ \frac{1}{4} \right)= \frac{5}{12} \\
P(A' \cup B)=P(A')+P(A \cap B)=1- \frac{5}{12}+ \frac{1}{4}= \frac{12-5+3}{12}= \frac{10}{12}= \frac{5}{6}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Działania na zbiorach
Sam tytuł Twojego tematu sugeruje że należy rysować diagramy Venna.
Moim zdaniem \(\displaystyle{ A' \cup B}\) wygląda tak:
Stąd wszystkie wzory, obliczenia i wyniki.
Ukryta treść:
Ukryta treść: