Rozważmy doświadczenie polegające na jednoczesnym rzucie dwoma rozróżnialnymi kostkami do gry, tak długo dopóki na obu kostkach nie wypadnie ta sama liczba oczek. Obliczyć prawdopodobieństwo, że doświadczenie:
a) skończy się dokładnie po n rzutach.
b) skończy się
Rzut dwoma rozróżnialnymi kostkami
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Rzut dwoma rozróżnialnymi kostkami
Prawdopodobieństwo wypadnięcia takiej samej liczby oczek na dwóch kostkach to
\(\displaystyle{ \frac{6}{6^2}=\frac 1 6}\). Masz tutaj do czynienia z rozkładem geometrycznym, parametr \(\displaystyle{ p=\frac 1 6.}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{6^2}=\frac 1 6}\). Masz tutaj do czynienia z rozkładem geometrycznym, parametr \(\displaystyle{ p=\frac 1 6.}\)