rachunek prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
doly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 10 sty 2015, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: doly »

Zadanie 1
Autobus z pięcioma pasażerami zatrzymuje się na czterech przystankach. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze wszyscy wysiądą na tym samym przystanku ?

Zadanie 2
Spośród odcinków o długościach \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6,7}\) losujemy trzy. Jakie jest prawdopodobieństwo że z wylosowanych odcinków można zbudować trójkąt rozwartokątny ?

Zadanie 3
Para \(\displaystyle{ \left( \Omega,p\right)}\) jest przestrzenią probabilistyczną, zaś \(\displaystyle{ A,B}\) są zdarzeniami niezależnymi w tej przestrzeni. Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\) to jedno z tych zdarzeń jest zdarzeniem pewnym
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: leg14 »

3. \(\displaystyle{ P(A \cup B)= P(A) +P(B) - P(A \cap B)}\) i skorzystaj z definicji niezaleznosci
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: piasek101 »

1) Na ile różnych sposobów pasażerowie mogą wysiąść ?
A ile jest (sprzyjających) spełniających warunek z zadania ?
doly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 10 sty 2015, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: doly »

\(\displaystyle{ P(A \cap B) = 0}\)
ale nie wychodzi dalej-- 12 mar 2017, o 17:52 --Właśnie nie wiem z czego to policzyć czy z kombinacji czy wariancji ?

czy to będzie \(\displaystyle{ 4^{5}}\) ?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: leg14 »

Dlaczego prawdopodobienstwo przeciecia jest zero?
doly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 10 sty 2015, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: doly »

a no nie jest zero już mi wysało rozpisałam

Ale jak z tymi pasażerami ? pomoże ktoś ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:1) Na ile różnych sposobów pasażerowie mogą wysiąść ?
A ile jest (sprzyjających) spełniających warunek z zadania ?
doly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 10 sty 2015, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: doly »

to będzie \(\displaystyle{ 5^{4}}\) czy \(\displaystyle{ 4 ^{5}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: piasek101 »

Zamiast pięciu weź jednego pasażera to zobaczysz.
ODPOWIEDZ