Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2017, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
- Podziękował: 4 razy
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
Witam serdecznie mam problem z poniższym zadaniem. Czy można prosić o pomoc ?
Z góry dziekuję i pozdrawiam
W sposób losowy z wyprodukowanej partii „listków” pewnych tabletek probrano \(\displaystyle{ 49}\) sztuk. Waga kazdego listka jest zmienna losowa o wartosci sredniej równej \(\displaystyle{ 10\,g}\) i odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ 0,1\,g}\). Obliczyc prawdopodobienstwo, ze całkowita waga wylosowanych listków tabletek jest zawarta miedzy \(\displaystyle{ 489\,g}\) i \(\displaystyle{ 491\,g}\).
Ja próbuje rozwiązać je tak:
Normalny standaryzowany rozkład \(\displaystyle{ N (10;0,1)}\)
\(\displaystyle{ \frac{489}{49}= 9,9796}\)
\(\displaystyle{ \frac{491}{49}=10,0204}\)
\(\displaystyle{ P (9,9796\le X\le 10,0204) =\frac{9,9796-10}{0,1}\le x\le \frac{10,0204-10}{0,1}}\)
\(\displaystyle{ \phi (-2,04) - \phi (0,204)= -0,560223}\)
Ale wydaje mi się że coś robie źle...
Z góry dziekuję i pozdrawiam
W sposób losowy z wyprodukowanej partii „listków” pewnych tabletek probrano \(\displaystyle{ 49}\) sztuk. Waga kazdego listka jest zmienna losowa o wartosci sredniej równej \(\displaystyle{ 10\,g}\) i odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ 0,1\,g}\). Obliczyc prawdopodobienstwo, ze całkowita waga wylosowanych listków tabletek jest zawarta miedzy \(\displaystyle{ 489\,g}\) i \(\displaystyle{ 491\,g}\).
Ja próbuje rozwiązać je tak:
Normalny standaryzowany rozkład \(\displaystyle{ N (10;0,1)}\)
\(\displaystyle{ \frac{489}{49}= 9,9796}\)
\(\displaystyle{ \frac{491}{49}=10,0204}\)
\(\displaystyle{ P (9,9796\le X\le 10,0204) =\frac{9,9796-10}{0,1}\le x\le \frac{10,0204-10}{0,1}}\)
\(\displaystyle{ \phi (-2,04) - \phi (0,204)= -0,560223}\)
Ale wydaje mi się że coś robie źle...
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 17:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \le.
Powód: Poprawa wiadomości: \le.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2017, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
- Podziękował: 4 razy
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
\(\displaystyle{ \phi (-2,04) - \phi (0,204)}\)
W nawiasach z których pól dystrybuanty standardowego rozkładu normalnego biorę wartości
1- 0,97932 (wiersz 2,0 kolumna 0,04) - 0,59483 (wiersz 0,2 kolumna 0,04) = -0,57415
Co liczę źle ?
W nawiasach z których pól dystrybuanty standardowego rozkładu normalnego biorę wartości
1- 0,97932 (wiersz 2,0 kolumna 0,04) - 0,59483 (wiersz 0,2 kolumna 0,04) = -0,57415
Co liczę źle ?
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
\(\displaystyle{ \phi (0,204)-\phi (-2,04)}\)
powinieneś liczyć
powinieneś liczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2017, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
- Podziękował: 4 razy
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
\(\displaystyle{ \phi (0,204)-\phi (-2,04)}\)
0,580823 - 0,0206752 = 0,5601478
czyli prawdopodobieństwo 56 %
Czy teraz jest dobrze zadanie rozwiązane ? Bo coś wydaje mi się że prawdopodobieństwo w tym przypadku powinno być bliższe 100 %
0,580823 - 0,0206752 = 0,5601478
czyli prawdopodobieństwo 56 %
Czy teraz jest dobrze zadanie rozwiązane ? Bo coś wydaje mi się że prawdopodobieństwo w tym przypadku powinno być bliższe 100 %
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
Dobrze Ci się wydaje (tj. że coś tu nie gra), nie jest poprawnie. Ja bym skorzystał z tego, że
\(\displaystyle{ \Phi(-x)=1-\Phi(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) to dystrybuanta standardowego rozkładu normalnego.
Stąd otrzymujesz: \(\displaystyle{ \Phi(2,04)-\Phi(-2,04)=2\Phi(2,04)-1}\)
no i wystarczy odczytać w tablicach \(\displaystyle{ \Phi(2,04)}\) (ale może napisz, co Ci w takim razie wyjdzie, bo mam wrażenie, że jakoś źle to odczytujesz z tablic rozkładu normalnego, skoro tak Ci wychodzi. Zapewniam, że \(\displaystyle{ \Phi(2,04)}\) to zdecydowanie więcej niż jakieś \(\displaystyle{ 0,58}\), to widać nawet z wykresu.
\(\displaystyle{ \Phi(-x)=1-\Phi(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) to dystrybuanta standardowego rozkładu normalnego.
Stąd otrzymujesz: \(\displaystyle{ \Phi(2,04)-\Phi(-2,04)=2\Phi(2,04)-1}\)
no i wystarczy odczytać w tablicach \(\displaystyle{ \Phi(2,04)}\) (ale może napisz, co Ci w takim razie wyjdzie, bo mam wrażenie, że jakoś źle to odczytujesz z tablic rozkładu normalnego, skoro tak Ci wychodzi. Zapewniam, że \(\displaystyle{ \Phi(2,04)}\) to zdecydowanie więcej niż jakieś \(\displaystyle{ 0,58}\), to widać nawet z wykresu.
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
No tylko, że w argumentach ma dwie inne liczbyPremislav pisze:Dobrze Ci się wydaje (tj. że coś tu nie gra), nie jest poprawnie. Ja bym skorzystał z tego, że
\(\displaystyle{ \Phi(-x)=1-\Phi(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) to dystrybuanta standardowego rozkładu normalnego.
Stąd otrzymujesz: \(\displaystyle{ \Phi(2,04)-\Phi(-2,04)=2\Phi(2,04)-1}\)
no i wystarczy odczytać w tablicach \(\displaystyle{ \Phi(2,04)}\) (ale może napisz, co Ci w takim razie wyjdzie, bo mam wrażenie, że jakoś źle to odczytujesz z tablic rozkładu normalnego, skoro tak Ci wychodzi. Zapewniam, że \(\displaystyle{ \Phi(2,04)}\) to zdecydowanie więcej niż jakieś \(\displaystyle{ 0,58}\), to widać nawet z wykresu.
\(\displaystyle{ \phi (0,204)-\phi (-2,04)}\)
\(\displaystyle{ 0,204}\) i \(\displaystyle{ -2,04}\)
Kazek8 masz ok te obliczenia.
Tutaj zajmowaliśmy się końcówką, ja bym zupełnie inaczej robił od początku szczerze mówiąc
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
No zdarza się. Natomiast Kazek8, dobrze jest policzona końcówka, ale zadanie jest źle zrobione
Z CTG skorzystaj wtedy wychodzi \(\displaystyle{ 0.8468725}\)
Z CTG skorzystaj wtedy wychodzi \(\displaystyle{ 0.8468725}\)
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
No napisałem co masz zrobić, zerknij na CTG i podstaw co trzeba
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
Masz niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X_1, X_2, \dots X_{49}}\) o jednakowym rozkładzie z wartością oczekiwaną \(\displaystyle{ 10}\) i odchyleniem standardowym \(\displaystyle{ 0,1}\).
Korzystając z tego, oblicz \(\displaystyle{ \mathbf{E}\left( X_1+\dots+X_{49}\right)}\) (wartość oczekiwana sumy to suma wartości oczekiwanych), no i odchylenie standardowe tej sumy (wariancja sumy skończenie wielu niezależnych zmiennych losowych to suma ich wariancji, a odchylenie standardowe to jest pierwiastek kwadratowy z wariancji). No i podstawiasz do wzorku.
Korzystając z tego, oblicz \(\displaystyle{ \mathbf{E}\left( X_1+\dots+X_{49}\right)}\) (wartość oczekiwana sumy to suma wartości oczekiwanych), no i odchylenie standardowe tej sumy (wariancja sumy skończenie wielu niezależnych zmiennych losowych to suma ich wariancji, a odchylenie standardowe to jest pierwiastek kwadratowy z wariancji). No i podstawiasz do wzorku.
Prawdopodobieństwo wyprodukowania, zmienne losowe
CTG mówi, ze
\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{}^{} X_i -n \cdot m}{\sigma \sqrt{n} }}\)
przy dużych \(\displaystyle{ n}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\)
Podstawiasz i masz co trzeba
\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{}^{} X_i -n \cdot m}{\sigma \sqrt{n} }}\)
przy dużych \(\displaystyle{ n}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\)
Podstawiasz i masz co trzeba