Dwa rzuty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dwa rzuty

Post autor: Niezmiennik »

1. Dwukrotny rzut kością. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) - wyrzucono sumę oczek równą \(\displaystyle{ 3}\), pod warunkiem, że zaszło zdarzenie \(\displaystyle{ B}\) - w pierwszym rzucie wyrzucono jedno oczko.
Dlaczego wychodzi \(\displaystyle{ \frac13}\) , a nie \(\displaystyle{ \frac16}\)?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2017, o 09:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Dwa rzuty

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż jak liczysz
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dwa rzuty

Post autor: Niezmiennik »

Wzór na prawd warunkowe: \(\displaystyle{ \frac{\frac{2}{36}}{\frac16}=\frac13}\) , ale nie rozumiem sensu tego wyniki. Z 6 opcji dla drugiego rzutu pasują tylko 2 oczka.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2017, o 09:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Dwa rzuty

Post autor: leg14 »

A skad wizales to \(\displaystyle{ \frac{2}{36}}\)?
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dwa rzuty

Post autor: Niezmiennik »

\(\displaystyle{ 1+2=3}\) lub \(\displaystyle{ 2+1=3}\)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2017, o 09:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Dwa rzuty

Post autor: leg14 »

Ale w pierwszym rzucie mialo wypasc jedno oczko
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dwa rzuty

Post autor: Niezmiennik »

Czyli odp \(\displaystyle{ \frac16}\) jest dobra, błąd w odp?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2017, o 09:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ