Wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: maybe »

Prawdopodobieństwo wygrania w pewnej loterii wynosi 0.2 i nie zmienia się po zakupieniu losu.
Kupiono 100 losów. Obliczyć wartość oczekiwaną liczby losów wygrywających wśród zakupionych
losów.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: Premislav »

Liczba losów wygrywających wśród zakupionych ma wówczas rozkład dwumianowy. \(\displaystyle{ p=0,2, n=100}\). Na wartość oczekiwaną czegoś takiego jest prosty wzór.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: maybe »

\(\displaystyle{ \sum_{1}^{n}p = n*p}\)

Czy to jest wspomiany wzór?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: Premislav »

Tak.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: maybe »

Czyli dobrze rozumiem, że będzie to wyglądało w ten sposób:
\(\displaystyle{ 0.2*1 + 0.2*2 + 0.2*3 ... 0.2 * 100}\) ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: Premislav »

Niestety nie. Zobacz np.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: maybe »

Czyli po prostu pomnożyć \(\displaystyle{ 0.2*100}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: Premislav »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ