Obliczanie wartości losowej, pole trójkątów w ostrosłupie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
eraz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 mar 2015, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 1 raz

Obliczanie wartości losowej, pole trójkątów w ostrosłupie.

Post autor: eraz »

Spośród wierzchołków ostrosłupa znajdujących się w punktach ( −1,−1, 1), (5, 1, 1), (5 7, 1) ,( −1, 7,1),(2, 3, 5) wybrano losowo trzy rożne. Pole powierzchni trój− kąta o wierzchołkach w wybranych punktach jest zmienną losową X . Obliczyć jej wartość oczekiwaną.
Więc tych wyborów jest: \(\displaystyle{ {5 \choose 3}}\), teraz wystarczyłoby policzyć pole, sprawdzić czy jakieś pola się powtarzają i mamy rozkład zmiennej losowej X.

Problemem jest dla mnie obliczenie pól tych trójkątów, jak to zrobić najłatwiej?
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Obliczanie wartości losowej, pole trójkątów w ostrosłupie.

Post autor: Benny01 »

Dwa boki Twojego trójkąta będą wektorami. Pole trójkąta będzie połową pola równoległoboku rozpiętego na tych wektorach.
eraz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 mar 2015, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 1 raz

Obliczanie wartości losowej, pole trójkątów w ostrosłupie.

Post autor: eraz »

Mógłbyś podać przykład?
miodzio1988

Obliczanie wartości losowej, pole trójkątów w ostrosłupie.

Post autor: miodzio1988 »

206480.htm

tutaj masz opisane jak takie pola się liczy

Przykład 5.
eraz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 mar 2015, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 1 raz

Obliczanie wartości losowej, pole trójkątów w ostrosłupie.

Post autor: eraz »

Więc załóżmy, że chcę obliczyć pole trójkąta ABC:

\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \left| \left(5,1,1 \right) \times \left(5,7,1 \right) \right| = 3 \sqrt{26}}\)
To dobry wynik?
ODPOWIEDZ