Ze zbioru argumentów, dla których wielomian \(\displaystyle{ P(x)= 0,2x^{5} + 0,25 x^{4} - x^{3} -0,5x^{2} +2x +7}\) osiąga ekstremum lokalne losujemy czterokrotnie po 1 liczbie ze zwracaniem. Określmy zdarzenia losowe:
A - suma wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
B - za trzecim razem wylosowaliśmy liczbę parzystą
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
Z wyliczeń pochodna \(\displaystyle{ P'(x)=(x-1) ^{2} \cdot (x+1) \cdot (x+2)}\)
Jak mam się zabrać za to zadanie teraz? Czy moje zdarzenia to takie, że \(\displaystyle{ \left\{ -2,-1,1\right\}}\)
To zadanie jest dla mnie jakaś abstrakcja mimo, że początkujący z prawdopodobieństwa
Wielomian P(x) i losowanie z ekstremum
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wielomian P(x) i losowanie z ekstremum
Musimy znaleźć zbiór tych argumentów \(\displaystyle{ x}\) dla których wielomian \(\displaystyle{ p}\) osiąga ekstrema lokalne to jest maksima i minima lokalne.
Olicz \(\displaystyle{ P'(x)}\)
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ P'(x) =0.}\)
Olicz \(\displaystyle{ P'(x)}\)
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ P'(x) =0.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 lis 2016, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
Wielomian P(x) i losowanie z ekstremum
\(\displaystyle{ P'(x)>0 dla x \in \left( - \infty , -2\right) \cup \left( -1,1\right) \cup \left( 1,+ \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ P'(x)<0 dla x \in \left( -2,-1\right)}\)
\(\displaystyle{ f _{max} = -2}\)
\(\displaystyle{ f _{min} = 5,55}\)
\(\displaystyle{ P'(x)<0 dla x \in \left( -2,-1\right)}\)
\(\displaystyle{ f _{max} = -2}\)
\(\displaystyle{ f _{min} = 5,55}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, o 22:55 przez klebs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 lis 2016, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
Wielomian P(x) i losowanie z ekstremum
Tak, zgadza się. Ale z tego wielomianu może być nieskończenie wiele argumentów, bo \(\displaystyle{ x \in R}\) to jak mam ująć jakiś obszar losowań?
Wielomian P(x) i losowanie z ekstremum
Losujemy tylko z ekstremów lokalnychto jak mam ująć jakiś obszar losowań?