Wartość oczekiwana przy zakładzie o wygraną w ruletce

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ketepole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 lis 2014, o 22:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Wartość oczekiwana przy zakładzie o wygraną w ruletce

Post autor: ketepole »

Jan ma przyjaciela, który jest nałogowym hazardzistą i uwielbia grać w ruletkę. Za każdym razem stawia wtedy 10zł na liczbę \(\displaystyle{ 13}\), i jeśli ta liczba wypada (a jest ona jedną z \(\displaystyle{ 38}\) liczb na kole ruletki), wygrywa z powrotem swoje 10zł oraz dodatkowe 350zł, w przeciwnym przypadku traci postawione 10zł. Jan postanawia wyleczyć go z nałogu. Przed każdą wizytą w kasynie zakłada się z przyjacielem o to, że po \(\displaystyle{ 36}\) obstawieniach będzie na minusie. Stawka zakładu wynosi 200zł. Jak dobrze działa takie lekarstwo?

Co próbowałam zrobić:
\(\displaystyle{ EZ =}\) wartość oczekiwana wygranych pieniędzy po \(\displaystyle{ 36}\) grach = wartość oczekiwana pieniędzy wygranych w ruletce po \(\displaystyle{ 36}\) grach + wartość oczekiwana pieniędzy wygranych z zakładu po \(\displaystyle{ 36}\) grach \(\displaystyle{ = EX + EY}\)
\(\displaystyle{ EX_{1} =}\) wartość oczekiwana wygranych pieniędzy po 1 grze

\(\displaystyle{ EX = 36 \cdot EX_{1} = 36 \cdot \left( -10zl \cdot \frac{37}{38} + 350zl \cdot \frac{1}{38} \right) = \frac{-360zl}{38}}\)

\(\displaystyle{ EY = -200zl \cdot \left( \frac{37}{38} \right) ^{36} + 200zl \cdot \left( 1 - \left( \frac{37}{38} \right) ^{36} \right) ?}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, o 15:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

Wartość oczekiwana przy zakładzie o wygraną w ruletce

Post autor: Powermac5500 »

Wartość oczekiwana będzie oczywiście ujemna.
Ale to co nas bardziej interesuje to prawdopodobieństwo "bycia na minusie".
Tu się kłania rozkład Bernoulliego, przy czym "bycie na minusie" oznacza, że to, że nasza liczna nie wypadnie ani razu w 36 próbach.
ketepole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 lis 2014, o 22:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Wartość oczekiwana przy zakładzie o wygraną w ruletce

Post autor: ketepole »

Nie jest dla mnie oczywiste, że wartość będzie ujemna.
Wydaje mi się, że moje EX korzysta z rozkładu Bernoulliego, ale nie wiem, jak do tego dodać zakład.
ODPOWIEDZ