Prawdopodobieństwo w Mini Lotto

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maydan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2017, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Prawdopodobieństwo w Mini Lotto

Post autor: maydan »

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy to zadanie jest dobrze zrobione?
Mamy Mini Lotto z liczbami \(\displaystyle{ \{1...12\}}\).
Losujemy \(\displaystyle{ 6}\) liczb, mam policzyć:
a) trafienie "szóstki"
b) trafienie "piątki"
c) trafienie "szóstki" podczas \(\displaystyle{ 8}\) skreśleń.

a) \(\displaystyle{ \frac{ { 6 \choose 6 } }{{ 12 \choose 6} } = \frac{1}{924}}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{ { 6 \choose 5} \cdot { 7 \choose 1 } }{ {12 \choose 5}} = \frac{42}{792}}\)

c) \(\displaystyle{ \frac{ { 8 \choose 6 }}{ { 12 \choose 6} } = \frac{28}{924}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Prawdopodobieństwo w Mini Lotto

Post autor: SlotaWoj »

maydan pisze:b) \(\displaystyle{ \newrgbcolor{dg}{0 0.5 0}\frac{{6\choose5}\cdot{7\choose1}}{{12\choose{\dg{\mathbf{6}}}}}=\frac{42}{{\dg{924}}}={\dg{\frac{1}{22}}}}\)
ODPOWIEDZ