Znaleźć rozkład sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) przy założeniu, że mają one rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ 1/3}\).
Jak to zrobić?
Znajdź rozkład
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Znajdź rozkład
Jak definiujesz rozkład geometryczny? Czy jeśli
\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ p \in (0,1)}\), to
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)=p(1-p)^{k-1}}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,\dots}\),
czy też może
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)=p(1-p)^k}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2\dots}\)??
Ogólnie powinien chyba wyjść rozkład ujemny dwumianowy.-- 8 lut 2017, o 18:10 --Zobacz
\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ p \in (0,1)}\), to
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)=p(1-p)^{k-1}}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,\dots}\),
czy też może
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)=p(1-p)^k}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2\dots}\)??
Ogólnie powinien chyba wyjść rozkład ujemny dwumianowy.-- 8 lut 2017, o 18:10 --Zobacz
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 146 razy
- Pomógł: 3 razy
Znajdź rozkład
To pierwsze.
Aj, to jednak nie było takie proste zadanie. Dzięki. No ale z drugiej strony czy dla dwóch zmiennych to by była potrzebna indukcja?
Aj, to jednak nie było takie proste zadanie. Dzięki. No ale z drugiej strony czy dla dwóch zmiennych to by była potrzebna indukcja?