Czy zmienne są niezależne?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
annuaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 20 paź 2015, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Czy zmienne są niezależne?

Post autor: annuaki »

Wektor losowy \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład normalny o średniej \(\displaystyle{ (0,0)}\) i macierzy kowariancji \(\displaystyle{ A= \left[
\begin{array}{cc}
2 & 1\\
1 & 1
\end{array}
\right]
\qquad}\)


Czy zmienne \(\displaystyle{ Y ^{2}}\) i \(\displaystyle{ \left( X-Y\right) ^{2}}\) są niezależne?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Czy zmienne są niezależne?

Post autor: leg14 »

\(\displaystyle{ B= \left[ \begin{array}{cc} 0 & 1\\ 1 & -1 \end{array} \right] \qquad}\)
Popatrz na wektor normalny \(\displaystyle{ BZ}\) gdzie \(\displaystyle{ Z =(X,Y)}\)
jego macierz kowariancji jest diagonalna, a to oznacza, ze wspolrzedne sa niezalezne.
annuaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 20 paź 2015, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Czy zmienne są niezależne?

Post autor: annuaki »

Skąd wzięła się taka macierz B?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Czy zmienne są niezależne?

Post autor: leg14 »

\(\displaystyle{ B \cdot Z = (Y,X-Y)}\)
ODPOWIEDZ