Wzór Ito i nawias skośny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Arytmetyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 105 razy
Pomógł: 41 razy

Wzór Ito i nawias skośny

Post autor: Arytmetyk »

Jak przy pomocy wzoru Ito (w postaci całkowej lub różniczkowej) obliczyć \(\displaystyle{ \left\langle W_{t}^2 \right\rangle}\) ? \(\displaystyle{ W_{t}}\) to proces Wienera.

Czy wynik to \(\displaystyle{ \int_{0}^{t}4 W_{s}^2 ds}\) ? Robię to w ten sposób:
\(\displaystyle{ dW_{t}^2=2W_{t}dW_{t}+dt}\) zatem
\(\displaystyle{ d \left\langle W_{t}^2 \right\rangle = dW_{t}^2 dW_{t}^2=4W_{t}^2 dt= d\left( \int_{0}^{t}4 W_{s}^2 ds \right)}\) no i porównuje to co pod znakiem różniczki by otrzymać wynik?
Czy o to tutaj chodzi, czy wynik powinien być w jakiejś innej postaci i czy dobrze to robię?

Dziękuję z góry za pomoc
ODPOWIEDZ