Mamy gęstość
\(\displaystyle{ f_{X,Y}(x,y)=x^2y\cdot 1_D(x,y)}\)
i jest ona zdefiniowana na obszarze
\(\displaystyle{ D=\left\{ \left( x,y\right)\in\RR^2:y\in\left[ 0;1\right],x\le1,y\le x+1 \right\}}\)
Czyli taki trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ (-1,0),(0,0),(1,0)}\) i kwadrat \(\displaystyle{ \left[ 0;1\right] \times\left[ 0;1\right]}\)
I teraz jak powinna wyglądać ta całka?
\(\displaystyle{ F_Y(t)= egin{cases} 0 & ext{ dla } t<0 \ ??& ext{ dla } tinleft[ 0;1) \ 1 & ext{ dla } tge1 end{cases}}\)
Czy to powinno być
\(\displaystyle{ I=\int_0^t\int_0^1x^2y\dd x\dd y+\int_0^t\int_{y-1}^0x^2y\dd x \dd y}\)
??
Policz dystrybuantę brzegową
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Policz dystrybuantę brzegową
Czy:
- \(\displaystyle{ 1_D(x,y)=
\begin{cases}
\ 1\quad\text{dla}\quad(x,y)\in D \\
\ 0\quad\text{dla}\quad(x,y)\not\in D
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 146 razy
- Pomógł: 3 razy
Policz dystrybuantę brzegową
Zgadza sięSlotaWoj pisze:Czy:
- \(\displaystyle{ 1_D(x,y)=
\begin{cases}
\ 1\quad\text{dla}\quad(x,y)\in D \\
\ 0\quad\text{dla}\quad(x,y)\not\in D
\end{cases}}\)
Nie o to się pytałemSlotaWoj pisze:jeśli tak, to cały kwadrat \(\displaystyle{ [0;1]\!\!\times\!\![0;1]\in D}\) i \(\displaystyle{ f_{X,Y}(x,y)=x^2y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Policz dystrybuantę brzegową
Czyli czworokąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ (-1;0),\,(1;0),\,(1;1),\,(1;0)}\).legolas pisze:Czyli taki trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ (-1,0),(0,0),(1,0)}\) i kwadrat \(\displaystyle{ [0;1]\!\times\![0;1]}\).
Edit:
Zastanowiwszy się ponownie doszedłem do wniosku, że ogólnego wzoru na dystrybuantę ww. rozkładu nie da się „załatwić” przy pomocy jednej całki podwójnej, w związku z tym całka poniżej jest błędna i oznaczam ją, jak i następne błędy „na szaro”.
- \(\displaystyle{ {\gray{F_{XY}(x,y)=\int_{-\infty}^x\int_{-\infty}^y f_{XY}(t,u)\,du\,dt=\int_{y-1}^1\int_0^1 t^2u\,du\,dt=\frac{1}{2}\int_{y-1}^1 t^2y^2\,dt=}}}\)
\(\displaystyle{ {\gray{=\frac{1}{6}\left(x^3y^2-y^5+3y^4-3y^3+y^2\right)}}}\)
\(\displaystyle{ \mathop{\lim}_{x\to+\infty,\ y\to+\infty}F_{X,Y}(x,y)=F_{X,Y}(1;1)={\gray{\frac{1}{6}}}}\), więc podana funkcja \(\displaystyle{ f_{X,Y}(x,y)}\) nie spełnia warunku bycia gęstością dwuwymiarowej zmiennej losowej. Powinno być \(\displaystyle{ f_{X,Y}(x,y)={\gray{6}}\cdot x^2y\cdot 1_D(x,y)}\).
Trzeba wyznaczyć:
- \(\displaystyle{ F_Y(y)=\mathop{\lim}_{x\to+\infty}F_{X,Y}(x,y)}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, o 03:13 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 146 razy
- Pomógł: 3 razy
Policz dystrybuantę brzegową
Fakt, tam jeszcze był współczynnik \(\displaystyle{ c}\) do wyliczenia, zapomniałem go dopisać.
Ok, ale wciąż mi się to nie zgadza. Rozpisałem sobie to na 2 całki:
\(\displaystyle{ 1= \int_{-1}^{0} \int_{0}^{x+1}c x^2y\dd y\dd x+ \int_{0}^{1} \int_{0}^{1} c x^2y\dd x \dd y=\dots=\frac{11c}{60} \rightarrow c=\frac{60}{11}}\)
A błędu w tym moim rozpisaniu nie widzę
Ok, ale wciąż mi się to nie zgadza. Rozpisałem sobie to na 2 całki:
\(\displaystyle{ 1= \int_{-1}^{0} \int_{0}^{x+1}c x^2y\dd y\dd x+ \int_{0}^{1} \int_{0}^{1} c x^2y\dd x \dd y=\dots=\frac{11c}{60} \rightarrow c=\frac{60}{11}}\)
A błędu w tym moim rozpisaniu nie widzę