granica według rozkładu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

granica według rozkładu

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ (Y_n), (X_n)}\) - niezależne ciągi zmiennych losowych niezależnych, \(\displaystyle{ X_n, Y_n}\) mają rozkład \(\displaystyle{ Pois(n^2)}\).
\(\displaystyle{ Z_n=\frac{X_n-Y_n}{n}, n \ge 1}\) - znaleźć granicę według rozkładu.

Z funkcji charakterystycznych mam to zrobić, ale nie wiem jak to zapisać, żeby mi różnica tych zmiennych nie wychodziła zero.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

granica według rozkładu

Post autor: leg14 »

Masz sume niezaleznych zmiennych losowych, ile w takim wypadku wynosi funkcja charakterystyczna tej sumy?
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

granica według rozkładu

Post autor: gienia »

Aaa, czyli to będzie \(\displaystyle{ \varphi_{Z_n}(t)=\varphi_{X_n}(\frac{t}{2})\varphi_{X_n}(-\frac{t}{2})=|\varphi_{X_n}(\frac{t}{2})|^2}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

granica według rozkładu

Post autor: Premislav »

Powinno być \(\displaystyle{ \frac t n}\), a nie \(\displaystyle{ \frac t 2}\), poza tym OK.
ODPOWIEDZ