wariancja zmiennych iid

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

wariancja zmiennych iid

Post autor: gienia »

Jeśli \(\displaystyle{ X, Y}\) mają ten sam rozkład i są niezależne, to \(\displaystyle{ Var(X-Y)=VarX+Var(-Y)=2VarX}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

wariancja zmiennych iid

Post autor: Premislav »

Tak, gdyż jeżeli \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są niezależne, to dla dowolnych funkcji mierzalnych \(\displaystyle{ f,g}\) zmienne losowe \(\displaystyle{ f(X)}\) i \(\displaystyle{ g(Y)}\) są niezależne.
Ponadto wariancja sumy skończenie wielu niezależnych zmiennych losowych to suma ich wariancji, a oczywiście \(\displaystyle{ \mathrm{Var}(-Y)=\mathrm{Var} Y}\).
ODPOWIEDZ