Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ \left( X,Y\right)}\) ma rozkład dyskretny dany przez
\(\displaystyle{ P\left(X=k,Y=l\right) = 1/6, dla \left( k,l\right) \in \left\{ \left( 0,0\right),\left( 1,0\right),\left( 0,1\right),\left(1,1 \right),\left( 2,1\right), \left( 2,3\right) \right\}}\)
Znajdź rozkład warunkowy \(\displaystyle{ X}\) pod warunkiem \(\displaystyle{ \left\{ X \ge Y\right\}}\). Oblicz Var\(\displaystyle{ \left[ X|X \ge Y\right]}\).
Wyznaczyłem tabelkę rozkładu \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\). Dalej powinienem użyć wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{P\left( X,Y\right) }{P\left( X \ge Y\right) } ?}\)