Pobrano dwie niezależne próby losowe odpowiednio o liczebnościach 4 i 5 z dwóch populacji, w których zmienne losowe mają rozkład normalny, przy czym w pierwszej populacji zmienna losowa ma wartość oczekiwaną 68 i wariancję 16, natomiast w drugiej – wartość oczekiwaną 66 i wariancję 25.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) średnia arytmetyczna w pierwszej próbie jest większa co najmniej o 4 od średniej z próby drugiej;
b) średnie w tych próbach różnią się o więcej niż 2.
Obliczenie prawdopodobieństwa ze średniej arytmetycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Obliczenie prawdopodobieństwa ze średniej arytmetycznej
Korzystamy z twierdzenia:
Statystyka \(\displaystyle{ \overline{X_{1}}- \overline{X_{2}}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N\left( m_{1}-m_{2},\ \ \sqrt{\frac{\sigma^2_{1}}{n_{1}}, \frac{\sigma^2_{2}}{n_{2}}}\right).}\)
Proszę znaleźć wartość średnią i odchylenie standardowe tego rozkładu normalnego, podstawiając dane, oraz obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń:
a)
\(\displaystyle{ P(\overline{X_{1}} - \overline{X_{2}}\geq 4)=...}\)
b)
\(\displaystyle{ P(\overline{X_{1}} - \overline{X_{2}} > 2)=...}\)
przeprowadzając standaryzację do rozkładu \(\displaystyle{ N(0, 1).}\)
Statystyka \(\displaystyle{ \overline{X_{1}}- \overline{X_{2}}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N\left( m_{1}-m_{2},\ \ \sqrt{\frac{\sigma^2_{1}}{n_{1}}, \frac{\sigma^2_{2}}{n_{2}}}\right).}\)
Proszę znaleźć wartość średnią i odchylenie standardowe tego rozkładu normalnego, podstawiając dane, oraz obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń:
a)
\(\displaystyle{ P(\overline{X_{1}} - \overline{X_{2}}\geq 4)=...}\)
b)
\(\displaystyle{ P(\overline{X_{1}} - \overline{X_{2}} > 2)=...}\)
przeprowadzając standaryzację do rozkładu \(\displaystyle{ N(0, 1).}\)
Obliczenie prawdopodobieństwa ze średniej arytmetycznej
janusz47 mógłbym prosić o rozpisanie podpunktu a ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Obliczenie prawdopodobieństwa ze średniej arytmetycznej
Po podstawieniu wartości średnich, wariancji i liczności prób otrzymujemy rozkład normalny
\(\displaystyle{ N( 2, 3).}\)
a)
\(\displaystyle{ P(\overline{X_{1}}- \overline{X_{2}} \geq 4) = P\left(\frac{\overline{X{1}}-\overline{X_{2}}-2}{3} \geq \frac{4 -2}{3}\right) = P\left (Z \geq \frac{2}{3}\right) = 1 - P\left(Z < \frac{2}{3}\right) = 1 - \phi\left(\frac{2}{3}\right) = 1 - 0,7475075 =0,2524925.}\)
( tablica standaryzowanego rozkładu normalnego)
lub na przykład
Program R
b) podobnie.
\(\displaystyle{ N( 2, 3).}\)
a)
\(\displaystyle{ P(\overline{X_{1}}- \overline{X_{2}} \geq 4) = P\left(\frac{\overline{X{1}}-\overline{X_{2}}-2}{3} \geq \frac{4 -2}{3}\right) = P\left (Z \geq \frac{2}{3}\right) = 1 - P\left(Z < \frac{2}{3}\right) = 1 - \phi\left(\frac{2}{3}\right) = 1 - 0,7475075 =0,2524925.}\)
( tablica standaryzowanego rozkładu normalnego)
lub na przykład
Program R
Kod: Zaznacz cały
> pnorm(2/3)
[1] 0.7475075
> 1- pnorm(2/3)
[1] 0.2524925