Prawdopodobieństwo- cel.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 sty 2017, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo- cel.
Między A i B jest jeden tor i pociągi, przebywające tę trasę w 10 minut, kursują według schematu: pociąg z A do B i pociąg z B do A startują niezależnie od siebie w losowych momentach między 700 a 800. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dotrą do celu?
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Prawdopodobieństwo- cel.
Rozumiem, że 700 i 800 ma oznaczać godziny 7:00 i 8:00?
Zadanie jest z dziedziny prawdopodobieństwa geometrycznego.
Narysuj sobie na kartce papieru układ współrzędnych, gdzie na jednej osi będzie czas wyjazdu pociągu AB a na drugiej osi czas wyjazdu pociągu BA.
Wszystkie możliwe czasy wyjazdów utworzą kwadrat o powierzchni \(\displaystyle{ 60 \cdot 60}\). Dlaczego?
Pociągi nie dojadą jeśli ich czasy wyjazdu będą się różnić o mniej niż 10 minut. Bo zderzą się po drodze.
Zaznaczmy więc te punkty na płaszczyźnie opisanej powyższym układem, które wskazują takie czasy wyjazdów, które spowodują kolizję:
\(\displaystyle{ \left| t_{AB} - t_{BA}\right| \le 10}\)
W ten sposób zaznaczysz pewien sześciokąt.
A szukane prawdopodobieństwo to iloraz nie zaznaczonego pola (czyli dozwolonych czasów wyjazdu) i pola całego kwadratu.
Zadanie jest z dziedziny prawdopodobieństwa geometrycznego.
Narysuj sobie na kartce papieru układ współrzędnych, gdzie na jednej osi będzie czas wyjazdu pociągu AB a na drugiej osi czas wyjazdu pociągu BA.
Wszystkie możliwe czasy wyjazdów utworzą kwadrat o powierzchni \(\displaystyle{ 60 \cdot 60}\). Dlaczego?
Pociągi nie dojadą jeśli ich czasy wyjazdu będą się różnić o mniej niż 10 minut. Bo zderzą się po drodze.
Zaznaczmy więc te punkty na płaszczyźnie opisanej powyższym układem, które wskazują takie czasy wyjazdów, które spowodują kolizję:
\(\displaystyle{ \left| t_{AB} - t_{BA}\right| \le 10}\)
W ten sposób zaznaczysz pewien sześciokąt.
A szukane prawdopodobieństwo to iloraz nie zaznaczonego pola (czyli dozwolonych czasów wyjazdu) i pola całego kwadratu.