Z czterech pełnych talii kart losujemy po jednej karcie. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane karty
a) są jednego koloru
b) wszystkie są asami
c) nie zawierają ani trefili, ani pików.
Prawdopodobieństwo- asy.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 sty 2017, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo- asy.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2017, o 01:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 sty 2017, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo- asy.
a) \(\displaystyle{ \frac{13}{52} \cdot \frac{13}{52} \cdot \frac{13}{52} \cdot \frac{13}{52} = \frac{28561}{7311616}}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2017, o 01:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.