sprawdzić czy ciąg zmiennych tworzy łańcuch Markowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

sprawdzić czy ciąg zmiennych tworzy łańcuch Markowa

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ X_0, X_1,...}\) ciąg niezależnych zmiennych losowych o jednakowym rozkładzie.
\(\displaystyle{ Z_n=\frac{1}{2}(X_n+X_{n+1})}\),
obliczyć \(\displaystyle{ p_{ij}(m,n)=P\{Z_n=j|Z_m=i\}}\).

Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ p_{ij}(m,n)=P(Z_n=j)}\), bo \(\displaystyle{ Z_n}\) jest niezależne od \(\displaystyle{ Z_m}\) (bo \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależne), dobrze mi się wydaje?
Na zajęciach inaczej to robiliśmy i nie korzystaliśmy z tego, że \(\displaystyle{ p_{ij}(m,n)=P(Z_n=j)}\), dlatego zastanawiam się, czy to prawda.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

sprawdzić czy ciąg zmiennych tworzy łańcuch Markowa

Post autor: Premislav »

Wydaje mi się, że\(\displaystyle{ p_{ij}(m,n)=P(Z_n=j)}\), bo \(\displaystyle{ Z_n}\) jest niezależne od \(\displaystyle{ Z_m}\) (bo \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależne), dobrze mi się wydaje?
Moim zdaniem źle Ci się wydaje. Owszem, z założenia \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależne, ale z tego nie wynika, że dla \(\displaystyle{ m\neq n}\) zmienne losowe \(\displaystyle{ Z_m}\) i \(\displaystyle{ Z_n}\) są niezależne (co będzie dla \(\displaystyle{ m=n+1}\)?).
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

sprawdzić czy ciąg zmiennych tworzy łańcuch Markowa

Post autor: gienia »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ