zmienne calkowite

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MonikaPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2017, o 15:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

zmienne calkowite

Post autor: MonikaPL »

Zad1. Pewna firma ma wyprodukować 10 000 męskichT−shirtów promocyjnych. Ile T−shirtów każdego
rozmiaru powinna wyprodukować, jeśli wzrost dorosłych mężczyzn w Polsce jest zgodny z
rozkładem normalnym N(178,8) oraz tabela rozmiarów jest następująca:S−mniej niż 160 cm,M−
pomiędzy 160 a 170 cm,L− pomiędzy 170 a 180 cm,XL−pomiędzy 180 a 190 cm,XXL− powyżej 190 cm.

Zad2.
Dana jest zmienna losowa X o gęstości f(x) =2−2x dla 0 <= x <=1 oraz f(x)=0 dla pozostałych x.
Znajdź gęstość zmiennej losowej Y=e ^ X

Mógłby ktoś obliczyć? Pomocy!
miodzio1988

zmienne calkowite

Post autor: miodzio1988 »

Zad 1 standaryzacje zastosuj

zad 2

Z dystrybuanty to zrób
ODPOWIEDZ