Martyngały - mierzalność, niezależność przyrostów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Martyngały - mierzalność, niezależność przyrostów

Post autor: krantox »

Pytanie dość elementarne, chodzi o powód następujących równości:
\(\displaystyle{ E(( N_{t}-N_{s})^{2} \cdot Z_{s})=E(N_{t}-N_{s})^{2} \cdot E(Z_{s})}\)
oraz
\(\displaystyle{ E(Ns( N_{t}-N_{s}) \cdot Z_{s})=E(N_{t}-N_{s}) \cdot E(N_{s}Z_{s})}\)

Jaki wpływ ma mierzalność zmiennej, do niezależności?

-- 8 sty 2017, o 00:12 --

Przyrosty są niezależne.
Zmienne \(\displaystyle{ N_{s}}\) i \(\displaystyle{ N_{s} \cdot Z_{s}}\) są F-s mierzalne, zatem dają się przedstawić jako \(\displaystyle{ f(N_{1},...,N_{s})}\), gdzie \(\displaystyle{ f}\) - funkcja borelowska.
\(\displaystyle{ N_{t}-N_{s}}\) jako przyrost jest niezależny od wszystkich pozostałych zatem z tw. o niezależności funkcji borelowskiej NZL..
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Martyngały - mierzalność, niezależność przyrostów

Post autor: leg14 »

W temacie jest napisane ,,martyngaly" - gdzie sie ukryl ten martyngal?
ODPOWIEDZ