Sposób wyznaczania prawdopodobieństwa dla kilku elementów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
GreenScreen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2017, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: abc

Sposób wyznaczania prawdopodobieństwa dla kilku elementów

Post autor: GreenScreen »

Witam,
Przygotowuje się do matury i opanowałem większość materiału z prawdopodobieństwa z książki, ale zaciąłem się przy jednym typie zadań. Mianowicie czasem pojawiają się zadania w których z pewnego zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\), którego \(\displaystyle{ \frac{18}{40}}\) tworzą elementy X i \(\displaystyle{ \frac{22}{40}}\) tworzą elementy Y wylosowano 7 elementów. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że z wylosowanych elementów przynajmniej jeden jest typu X?

Jeżeli wylosowano by tylko 1 element to odpowiedzią byłoby \(\displaystyle{ \frac{18}{40}}\) . Natomiast w przypadku kiedy mam sprawdzić jaka jest szansa, że 1 element z tych 7 to X, to już nie mam pojęcia jak do tego podejść.
Satansoldier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 sty 2016, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Sposób wyznaczania prawdopodobieństwa dla kilku elementów

Post autor: Satansoldier »

Można na to spojrzeć tak, że wtedy musi być jeden element z X i 6 z Y...
ODPOWIEDZ