Pan Roztargniony i niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dzmpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 paź 2012, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Pan Roztargniony i niezależność zdarzeń

Post autor: dzmpl »

Dane jest następujące zadanie:
Pan Roztargniony zapomniał ostatniej cyfry telefonu do znajomego. W związku
z tym wykręcając numer telefonu ostatnią cyfrę wybiera losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że dodzwoni się, jeżeli ma do dyspozycji cztery żetony telefoniczne?
(Pochodzi ono ze zbioru zadań Panów Jaworskiego i Zielińskiego z SGGW)

Rozwiązałem je, jednak mam pewne wątpliwości. Stawiam dopiero pierwsze kroki w rachunku prawdopodobieństwa dlatego przychodzę tutaj

Moje rozwiązanie:
Określmy zdarzenia:
\(\displaystyle{ B}\) - dodzwonił się (ogólnie)
\(\displaystyle{ A_{1}}\)- Dodzwonił się za pierwszą próbą
\(\displaystyle{ A_{1}'}\) - Nie dodzwonił się za pierwszą próbą
\(\displaystyle{ A_{2}, A_{2}', A_{3}, A_{3}', A_{4}, A_{4}'}\) - Analogicznie (na więcej prób nie miał żetonów)

\(\displaystyle{ P(A_{1}) + P(A_{1}') = 1, P(A_{2}) + P(A_{2}') = 1, itp}\)

\(\displaystyle{ P(A_{1}) = \frac{1}{10}}\) (bo jest dziesięć możliwości wyboru numeru telefonu, a to jest tylko jedna z nich)

\(\displaystyle{ P(B) = P(A_{1}) + P(A_{2} | A_{1}') + P(A_{3} | (A_{1}' \cap A_{2}')) + P(A_{4} | (A_{1}' \cap A_{2}' \cap A_{3}')) =}\)

\(\displaystyle{ = P(A_{1}) + \frac{P(A_{2} \cap A_{1}')}{P(A_{1}')} + \frac{P(A_{3} \cap A_{1}' \cap A_{2}')}{P(A_{1}' \cap A_{2}')} + \frac{P(A_{4} \cap A_{1}' \cap A_{2}' \cap A_{3}')}{P(A_{1}' \cap A_{2}' \cap A_{3}')} =}\)

(wykorzystujemy wiedzę, że \(\displaystyle{ P(X \cap Y) =P(X) \cdot P(Y)}\) o ile X i Y są niezależnymi zmiennymi losowymi)

\(\displaystyle{ = P(A_{1}) + \frac{P(A_{2} ) \cdot P( A_{1}')}{P(A_{1}')} + \frac{P(A_{3} ) \cdot P( A_{1}' ) \cdot P( A_{2}')}{P(A_{1}' ) \cdot P( A_{2}')} + \frac{P(A_{4} ) \cdot P( A_{1}' ) \cdot P( A_{2}' ) \cdot P( A_{3}')}{P(A_{1}' ) \cdot P( A_{2}' ) \cdot P( A_{3}')} =}\)

\(\displaystyle{ = P(A_{1}) + P(A_{2}) + P(A_{3}) + P(A_{4}) = 4 \cdot P(A_{1}) = 4 \cdot 0.1 = 0.4}\)

Odpowiedź: Prawdopodobieństwo, że Pan Roztargniony się dodzwoni mając do dyspozycji cztery żetony telefoniczne wynosi 0.4.

Rozwiązanie liczbowo zgadza się z moim drugim, mniej formalnym rozwiązaniem (zrobiłem to samo zadanie za pomocą drzewka)
Mam jednak pewne wątpliwości jeżeli chodzi o zasadność użycia w tym zadaniu prawdopodobieństwa warunkowych. Gdy robiłem to zadanie, to użyłem pewnej własności dotyczącej właśnie zdarzeń niezależnych. Ale: zdarzenia są niezależne gdy prawdopodobieństwo wystąpienia jednego nie ma wpływu na wystąpienie drugiego - te tutaj chyba nie są niezależne. Bo jeżeli powiedzie nam się i za pierwszym razem się dodzwonimy, to pewnym jest że za drugim razem dzwoniąc na inny numer już się nie dodzwonimy. Jak powinno wyglądać "formalne" rozwiązanie tego zadania w takim wypadku?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pan Roztargniony i niezależność zdarzeń

Post autor: piasek101 »

Namęczyłeś się. Nie widzę potrzeby stosowania warunkowego - dobrze wyszło, więc może nie jest to błąd.

Do dyspozycji ma 10 cyfr, losuje 4 - w wylosowanych ma być ta dobra (tyle).
Czyli kombinacje (wg mnie).
ODPOWIEDZ