Prawdopodobieństwo geometrycze

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sta700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2016, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: białystok

Prawdopodobieństwo geometrycze

Post autor: sta700 »

Witajcie, przygotowuje się do kolokwium i potrzebuje pomocy, ponieważ prawd.geometrycznego totalnie nie pojmuje. Proszę o wytłumaczenie i nakierowanie chociażby jak poniższe zadania zrobić, bo już tracę chyba ostatnią nadzieję na zrozumienie tego.


1) W dany kwadrat o boku 2a wpisujemy koło, a następnie w koło kolejny kwadrat. Wybieramy losowo punkt z większego kwadratu. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wybrany punkt należy do kwadratu mniejszego. (Wyszło mi prawdopodobieństwo 12 ale wątpie że to jest dobrze, wydaje mi się, że znacznie większe powinno być co wynika z rysunku)

2) Z odcinka o długości 1 wybrano losowo dwa punkty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ani jedna z otrzymanych w ten sposób części nie będzie krótsza od a, gdzie \(\displaystyle{ 0 \le a \le 1/3}\)??

3) Na odcinku AB o długości jednostkowej umieszczono losowo dwa punkty L i M. Wyznaczyć prawdopodobieństwo,że z L jest bliżej do M niż do A.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2017, o 18:59 przez Zahion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

Prawdopodobieństwo geometrycze

Post autor: miodzio1988 »

1 pokaz jak liczysz
sta700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2016, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: białystok

Prawdopodobieństwo geometrycze

Post autor: sta700 »

A więc:
moim zdaniem \(\displaystyle{ r=a}\), więc pole mniejszego kwadratu to \(\displaystyle{ P=0,5 \cdot d_{1} \cdot d_{2} =0,5 \cdot 2r \cdot 2r = 2r ^{2}}\)

miara \(\displaystyle{ \Omega}\) to \(\displaystyle{ 4a^2}\)
Więc miara \(\displaystyle{ A}\) to \(\displaystyle{ 2a^2}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{miara A}{miara \Omega} = 0,5}\)

-- 2 sty 2017, o 14:41 --

Pierwsze jednak rozwiązałem i mam już sprawdzone przed odpowiednią osobę, lecz proszę o pomoc 2 i 3 Znajdzie się dobra osoba?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2017, o 18:57 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ