Czy próba ma rozkład normalny?
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Czy próba ma rozkład normalny?
Witam,
na laboratoriach przeprowadzałem badanie próbek. Było 25 prób po 6 elementów. Mierzyłem średnice podkładek pod śrubkę (około 10mm). Prowadzący każe mi teraz sprawdzić czy te próby co zrobiłem znajdują się w rozkładzie normalnym. Nie bardzo wiem co z tym zrobić. Czytałem o próbie chi kwadrat, Kołmogorowa, ale nie wiem jak je zastosować. Szukam jakichś podpowiedzi.
na laboratoriach przeprowadzałem badanie próbek. Było 25 prób po 6 elementów. Mierzyłem średnice podkładek pod śrubkę (około 10mm). Prowadzący każe mi teraz sprawdzić czy te próby co zrobiłem znajdują się w rozkładzie normalnym. Nie bardzo wiem co z tym zrobić. Czytałem o próbie chi kwadrat, Kołmogorowa, ale nie wiem jak je zastosować. Szukam jakichś podpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Czy próba ma rozkład normalny?
no wydaje się być dosyć prosty, tylko co dokładnie oznacza każdy symbol.
Wykorzystuje to źródło:
Załóżmy mam próbę tych 6 elementów i wyniki są nastepujące:
\(\displaystyle{ 9,88 ; 9,88 ; 9,89 ; 9,87 ; 9,89 ; 9,88}\)
teraz ta stała \(\displaystyle{ a_i(n)}\) jest do niej podana tabelka. Nie bardzo wiem jak z niej skorzystac. Jeśli była to próba 6 to \(\displaystyle{ i=6}\) i było w niej 6 próbek to \(\displaystyle{ n=6}\). Dobrze mysle? Chyba nie, bo nie ma wyniku w tabeli dla takiej wartosci
Wykorzystuje to źródło:
Załóżmy mam próbę tych 6 elementów i wyniki są nastepujące:
\(\displaystyle{ 9,88 ; 9,88 ; 9,89 ; 9,87 ; 9,89 ; 9,88}\)
teraz ta stała \(\displaystyle{ a_i(n)}\) jest do niej podana tabelka. Nie bardzo wiem jak z niej skorzystac. Jeśli była to próba 6 to \(\displaystyle{ i=6}\) i było w niej 6 próbek to \(\displaystyle{ n=6}\). Dobrze mysle? Chyba nie, bo nie ma wyniku w tabeli dla takiej wartosci
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Czy próba ma rozkład normalny?
no znalazłem i widze, ze dla 20 obserwacji, ma 10 wyników próby
analogicznie u mnie dla 6 obserwacji będą tylko 3 wyniki :/
@Edit:
ok już czaje wszystko. dzięki
Jeszcze tylko pytanie. Mam 25 tych prób, a zbadałem jedną. To tylko jedna próba nie ma rozkładu, co z resztą?
analogicznie u mnie dla 6 obserwacji będą tylko 3 wyniki :/
@Edit:
ok już czaje wszystko. dzięki
Jeszcze tylko pytanie. Mam 25 tych prób, a zbadałem jedną. To tylko jedna próba nie ma rozkładu, co z resztą?
Czy próba ma rozkład normalny?
Pomyśl....Jeszcze tylko pytanie. Mam 25 tych prób, a zbadałem jedną. To tylko jedna próba nie ma rozkładu, co z resztą?
Ja mam czarne włosy, a 24 osoby obok mnie mają jakie? Widzisz jakąś zależność?
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Czy próba ma rozkład normalny?
Czyli zrobić ten test dla całości? Czyli dla 150 próbek? Czy z każdej próby wyciągnąć średnią i zbadać 25 średnich?