rzucamy trzy razy monetą: Ile może być zdarzeń gdy:
a) wypadną dwa orły
b) wypadnie co najmniej jedna reszka
c) wypadnie orzeł lub reszka
z góry bardzo dziekuję za odpowiedz.
Katarzyna
rzucamy 3 razy monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 paź 2016, o 20:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ****
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
rzucamy 3 razy monetą
Zbiór wszystkich możliwych wyników trzykrotnego rzutu symetryczną monetą:
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ (ooo), (roo), (oro), (oor), (orr), (ror), (rro), (rrr)\right\}}\)
a.
\(\displaystyle{ A = \left\{ (roo), (oro), (oor)\right\},}\)
\(\displaystyle{ |A| =3.}\)
b .
\(\displaystyle{ B = \left\{( roo), (oro), (oor), (orr), (ror), (rro), (rrr)\right\}}\)
\(\displaystyle{ |B| = 7 = 8 -1 = |\Omega| - |\left\{(ooo)\right\}|.}\)
c .
\(\displaystyle{ C = \Omega.}\)
\(\displaystyle{ |C| = |\Omega| =8.}\)
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ (ooo), (roo), (oro), (oor), (orr), (ror), (rro), (rrr)\right\}}\)
a.
\(\displaystyle{ A = \left\{ (roo), (oro), (oor)\right\},}\)
\(\displaystyle{ |A| =3.}\)
b .
\(\displaystyle{ B = \left\{( roo), (oro), (oor), (orr), (ror), (rro), (rrr)\right\}}\)
\(\displaystyle{ |B| = 7 = 8 -1 = |\Omega| - |\left\{(ooo)\right\}|.}\)
c .
\(\displaystyle{ C = \Omega.}\)
\(\displaystyle{ |C| = |\Omega| =8.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 paź 2016, o 20:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ****
- Podziękował: 1 raz