Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Matek1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 14 paź 2015, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: Matek1234 »

Cześć.

Mam problem z obliczeniem trzeciego momentu zwykłego zmiennej losowej X. Jest to zadanie z Krysickiego.
Trzeci moment centralny mi wyszedł elegancko, ale tu nie chce wyjść...

"Wyrazić trzeci moment zwykły zm. losowej X przez jej momenty centralne"

Wiem, że wzór ogólny to: \(\displaystyle{ \alpha _{r} = \int_{ - \infty }^{ \infty } x ^{r} f(x) \mbox{d}x}\)

Więc mam: \(\displaystyle{ \alpha _{3} = \int_{ - \infty }^{ \infty } x ^{3} f(x) \mbox{d}x}\)

Lecz co dalej??
miodzio1988

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: miodzio1988 »

A jaki rozkład ma ta zmienna?
Matek1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 14 paź 2015, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: Matek1234 »

Rozkład ciągły.
miodzio1988

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: miodzio1988 »

Matek1234 pisze:Rozkład ciągły.
Kpisz sobie? Jaki konkretnie
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: NogaWeza »

miodzio1988, "Wyrazić trzeci moment zwykły zm. losowej X przez jej momenty centralne". Do tego chyba nie trzeba znać gęstości.
miodzio1988

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: miodzio1988 »

aaa myślałem, że policzyć trzeci moment

No to moje posty są do usunięcia wybaczcie
Matek1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 14 paź 2015, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

Trzeci moment zwykły zmiennej losowej X

Post autor: Matek1234 »

To jak? Umie ktoś pomóc, wytłumaczyć?
ODPOWIEDZ