Wartość oczekiwana - równanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Adeek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2016, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Wartość oczekiwana - równanie

Post autor: Adeek »

Witam, natknąłem się w książce na równanie, przez które nie mogę przebrnąć - mianowicie:
\(\displaystyle{ E[X]-E[X|X \leq q_{\alpha}(X)]=(1-\alpha)\{E[X|X > q_{\alpha}(X)]-E[X|X \leq q_{\alpha}(X)]\},}\)
gdzie: \(\displaystyle{ q_{\alpha}(X)=inf\{x|P(X \leq x) \geq \alpha\}.}\)
Czy jest jakaś dobra dusza, która potrafi to wytłumaczyć?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ