Prawdopodobieństwo przeszczepu pewnego narządu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ivcix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 lis 2016, o 09:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo przeszczepu pewnego narządu

Post autor: ivcix »

Prawdopodobieństwo przeżycia po przeszczepie pewnego narządu wynosi \(\displaystyle{ 0,55}\). Jeśli pacjent przeżyje tę operację to prawdopodobieństwo, że jego ciało odrzuci przeszczep w ciągu miesiąca wynosi \(\displaystyle{ 0,20}\). Jaki jest prawdopodobieństwo przeżycia obu tych krytycznych etapów.
Czy ktoś mógłby sprawdzić moje rozwiązanie ?

Ja bym to rozwiązała tak :
A) przeżycie po przeszczepie \(\displaystyle{ 0,55}\)
B) odrzut przeszczepu po miesiącu

\(\displaystyle{ B' = 1-0,20=0,80}\)

\(\displaystyle{ A \cap B'= 0,55 \cdot 0,80= 0,44}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 12:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Prawdopodobieństwo przeszczepu pewnego narządu

Post autor: miodzio1988 »

Zapis byle jaki, wynik ok
ivcix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 lis 2016, o 09:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo przeszczepu pewnego narządu

Post autor: ivcix »

miodzio1988,
a jak poprawnie by było bo reguły mnożenia nie do końca rozumiem w zapisie

\(\displaystyle{ P(B') = 1-0,20=0,80}\)

\(\displaystyle{ P(A \cap B')= P(A) \cdot P(B|A) =0,55 \cdot 0,80= 0,44}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 12:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ