Prawdopodobieństwo pojwmniki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mcnik47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2016, o 20:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz

Prawdopodobieństwo pojwmniki

Post autor: mcnik47 »

1.Z pojemnika w ktorym jest 5 losow: 2 wygrywajace i 3 puste, losujemy 2 razy po 1 losie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymamy co najmniej 1 los wygrywajacy
2 Oblicz prawdopodobienstwo ze Ala i Janek usiąda obok siebie, majac do wyboru 5 kolejnych wolnych miejsc
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Prawdopodobieństwo pojwmniki

Post autor: kinia7 »

1.

\(\displaystyle{ P=1-\frac{3}{5} \cdot \frac{3}{5}}\)
ODPOWIEDZ