Losowanie liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gomel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2016, o 02:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Losowanie liczb

Post autor: Gomel »

Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczb dwucyfrowych liczby
niepodzielnej przez 2 lub liczby niepodzielnej przez 4.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Losowanie liczb

Post autor: kerajs »

A - liczba niepodzielna przez 2
B - liczba niepodzielna przez 4
\(\displaystyle{ B'=\left\{ 12,16,...,96\right\}
P(A)= \frac{45}{90}= \frac{1}{2}\\
P(B)=1-P(B')=1- \frac{22}{90} = \frac{34}{45}\\
A \subset B\\
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=P(A)+P(B)-P(A)=P(B)}\)
ODPOWIEDZ