Cześć, mam problem z zadaniem
" Prawdopodobieństwo, że klient w kolejce będzie oczekiwał na obsługę \(\displaystyle{ 2}\) minuty wynosi \(\displaystyle{ 0,6.}\)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że klient będzie oczekiwał na obsługę
a) powyżej \(\displaystyle{ 8}\) minut
b) nie dłużej niż \(\displaystyle{ 4}\) minuty
c) obliczyć i zreinterpretować wartość zmiennej losowej oraz odchylenie standardowe
d) obliczyć typowy czas oczekiwania"
Póki co moje obliczenia skłaniają mnie w kierunku:
a) skoro \(\displaystyle{ 2}\) minuty \(\displaystyle{ p=0,6}\) to \(\displaystyle{ 8}\) minut \(\displaystyle{ p= 0.6^{4}}\) czyli prawdopodobieństwo w tym przypadku wyniesie \(\displaystyle{ 0,1298}\)
b) skoro \(\displaystyle{ 2}\) minuty \(\displaystyle{ p=0,6}\) to \(\displaystyle{ 4}\) minuty \(\displaystyle{ p = 0.6^{2}}\) ale jako, że mówimy o wartości"nie dłużej nic" więc obliczamy \(\displaystyle{ A'}\) czyli \(\displaystyle{ 1-0,36.}\) prawdopodobieństwo wyniesie \(\displaystyle{ 0,64}\)
Nie wiem ani czy idę w dobrą stronę z moim rozumieniem, nie mam też pomysłu na punktu c i d.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Czas oczekiwania
Czas oczekiwania
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, o 21:30 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a
Powód: Częściowy brak LaTeX-a
Czas oczekiwania
Tak jak napisałam wyżej obliczenie proste, które pewnie jest mylne.miodzio1988 pisze:Pokaz jak liczysz zatem
domyślam się, że jest to rozkład dwumianowy, ale używając wzoru
\(\displaystyle{ p(x=k)= (1-p) ^{k-1} \cdot p}\)
i podstawiając tam dane
z podpunktu a
\(\displaystyle{ p (x=8)= 0,4^{7} \cdot 0,6}\) wychodzi nierealnie mała liczba.
Dlatego proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, o 21:31 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a
Powód: Częściowy brak LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 lis 2016, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań