Czas snu studentów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

Rozkład czasu przeznaczonego na sen w w noc przed kolokwium w grupie złożonej ze 100 studentów kształtował się następująco:
1h- 20 studentów, 2h- 20 studentów, 3h-10 studentów, 5h- 30s studentów, 8h- 20 studentów.
Wyznaczyć:
a) średnią z próby
b) odchylenie standardowe z próby
c) modę
d) kwadryl dolny z próby
e współczynnik zmienności dla czasu przeznaczonego na sen-- 11 lis 2016, o 15:28 --Moje winiki to:
a) 3,8h
b) 2,77
c) D=5
d) <4
e) V= 2.77/3.8 V=72%

Czy są poprawne?
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

a) juz jest zle, pokaz jak liczysz dokładnie, mi wychodzi równo \(\displaystyle{ 4}\)
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

a) x=(1+2+3+5+8)/5= 3,8
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

mwujek pisze:a) x=(1+2+3+5+8)/5= 3,8
Latex, bez tego zero pomocy, patrz regulamin

No i zle, masz szereg punktowy, odpowiedni wzór znaleźć musisz
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

\(\displaystyle{ \frac{1+2+3+5+8}{5}=3.8}\)
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

mwujek pisze:\(\displaystyle{ \frac{1+2+3+5+8}{5}=3.8}\)
Zapisane ładnie, jeszcze raz napiszę, że jest niepoprawnie to rozwiązane

Masz szereg punktowy, inny wzór na średnią masz wtedy
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

Ok chyb się udało:

a) \(\displaystyle{ x =4}\)
b) \(\displaystyle{ 2,783}\)
c) \(\displaystyle{ D=5}\)
d) \(\displaystyle{ >4}\)
e) \(\displaystyle{ V= 69\%}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, o 17:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

Odchylenie znowu źle.
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( \frac{1}{4} \cdot 31 \right) }}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, o 17:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

Znowu zły wzór

Czekaj, czekaj, przepisałeś moją odpowiedź, a nie policzyłeś średniej sam, tak?
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

Średnia policzyłem \(\displaystyle{ \frac{hi*xi}{ni}}\)
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

Nie jest to poprawny wzór.
Chamsko przepisałeś moją odpowiedź, a później dalej źle liczysz. No tak to sie nie robi
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

Nie jestem ekspertem w Latexie i pisaniu wzorów. Zsumowałem czas snu mnożąc ilość godzin i ilość stiudentów, dzieląc przez sumę wszystkich studentów wyszło \(\displaystyle{ 4}\). Trochę empatii, potrzebuję pomocy a nie wytyczania błędów technicznych
miodzio1988

Czas snu studentów

Post autor: miodzio1988 »

Jakiej empatii? Masz obowiązek pisać sensownie inaczej tracisz mój czas, trochę wdzięczności, że dostajesz darmową pomoc.

No to jak średnią umiesz liczyć to dlaczego później liczysz odchylenie znowu błędnie. Nic się nie uczysz na błędach?
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Czas snu studentów

Post autor: mwujek »

Korzystając ze wzoru na odchylenie standardowe z próby gdzie w mianowniku \(\displaystyle{ n-1}\). Nie przepisze go bo nie umiem posługiwać się latexem
ODPOWIEDZ