Zajęcia miejsca przez obiekty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kasia00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 34 razy

Zajęcia miejsca przez obiekty

Post autor: kasia00 »

Mam zadanie do którego nie wiem jak się zabrać. Umieszczamy 10 obiektów na trzech miejscach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każde miejsce będzie zajęte przez minimum dwa obiekty?



Edit: Nie rozróżniamy obiektów od siebie


EDIT2: Po rozpisaniu wszystkich możliwych przypadków wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{15}{66} = \frac{5}{22}}\)

Czy ktoś wytłumaczy mi jak dojść do tego samego wyniku ale metodą obliczeniową?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Zajęcia miejsca przez obiekty

Post autor: Premislav »

Kombinacje z powtórzeniami.

Liczba wszystkich podziałów to \(\displaystyle{ {10+3-1 \choose 3-1}={12 \choose 2}}\)

Zdarzenia sprzyjające: jakkolwiek wrzucamy \(\displaystyle{ 6}\) obiektów po \(\displaystyle{ 2}\) do każdego miejsca, zostają do rozdzielenia \(\displaystyle{ 4}\) obiekty, a to znowu ze wzoru na kombinacje z powtórzeniami:
\(\displaystyle{ {4+3-1 \choose 3-1}={6 \choose 2}}\) możliwości.
ODPOWIEDZ