Dowód z rozbiciami przestrzeni

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gremplin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2016, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Dowód z rozbiciami przestrzeni

Post autor: gremplin »

Mam dowieść, że jeśli \(\displaystyle{ P(A_n)=1}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ n}\), to \(\displaystyle{ P( \cap_{n=1}^{\infty} A_n)=1}\).
Oczywiście muszę sprawdzić dwie implikacje i mam pewien problem z jedną z nich:
Jeśli \(\displaystyle{ P( \cap_{n=1}^{\infty} A_n)=1}\), to \(\displaystyle{ P(A_n)=1}\)
Z własności prawdopodobieństwa: jeśli \(\displaystyle{ A \subset B}\), to \(\displaystyle{ P(A) \le P(B)}\).
Więc dla każdego dowolnie ustalonego \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ P( \cap_{n=1}^{\infty} A_n) \le P(A_n)}\), bo \(\displaystyle{ \cap_{n=1}^{\infty} A_n}\) zawiera się w \(\displaystyle{ A_n}\). \(\displaystyle{ P(A_n)}\) jest zawsze mniejsze od \(\displaystyle{ 1}\), zatem \(\displaystyle{ 1=P( \cap_{n=1}^{\infty} A_n) \le P(A_n) \le 1}\). Stąd \(\displaystyle{ P(A_n)=1}\), co kończy dowód.
Mam problem z tym, czy to może być cały czas to samo \(\displaystyle{ n}\). Czy w miejscu "dla każdego dowolnie ustalonego...", nie powinno być oznaczenie \(\displaystyle{ N}\), jeśli w definicji rozbicia jest \(\displaystyle{ A_n,n \in T \subset N}\)? I czy ogólnie ten dowód jest w porządku? Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Dowód z rozbiciami przestrzeni

Post autor: Premislav »

gremplin pisze:Mam dowieść, że jeśli \(\displaystyle{ P(A_n)=1}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ n}\), to \(\displaystyle{ P( \cap_{n=1}^{\infty} A_n)=1}\).
gremplin pisze:Oczywiście muszę sprawdzić dwie implikacje
A czy jesteś pewien, że nie pomyliłeś implikacji z równoważnością? A w Twoim pierwszym zdaniu jest mowa o implikacji (pogrubienie moje).

W każdym razie Twoje uzasadnienie faktu, że jeśli \(\displaystyle{ P\left( \bigcap_{n=1}^{\infty} A_n\right)=1}\), to \(\displaystyle{ P(A_n)=1}\) jest w porządku.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Dowód z rozbiciami przestrzeni

Post autor: a4karo »

gremplin pisze:. \(\displaystyle{ P(A_n)}\) jest zawsze mniejsze od \(\displaystyle{ 1}\),
Na pewno?
gremplin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2016, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Dowód z rozbiciami przestrzeni

Post autor: gremplin »

a4karo pisze:
gremplin pisze:. \(\displaystyle{ P(A_n)}\) jest zawsze mniejsze od \(\displaystyle{ 1}\),
Na pewno?
\(\displaystyle{ P(A_n)}\) jest oczywiście z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\). Miałem napisać mniejsze bądź równe, mój błąd. O to chodzi?
ODPOWIEDZ