Rozkład warunkowy.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Red John
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 9 lis 2014, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład warunkowy.

Post autor: Red John »

Niech \(\displaystyle{ N,X_1,X_2,...}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi. Niech zmienna \(\displaystyle{ X_i}\) ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ (0,1)}\) dla każdego \(\displaystyle{ i}\). Rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ N}\) jest dany wzorem \(\displaystyle{ P(N=n)=p(1-p)^{n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,3,..., p \in (0,1)}\) jest ustalone. Wyznaczyć rozkład warunkowy \(\displaystyle{ N|Y=y}\), gdzie \(\displaystyle{ Y=max(X_1,...,X_N)}\).

\(\displaystyle{ f_{Y|N=n}(y)=ny^{n-1}1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{(0,1)}(y)}\)

\(\displaystyle{ f_{N|Y=y}(n)= \frac{f_{Y|N=n}(y)\cdot g_N(n)}{ \sum_{k=1}^{\infty}(f_{Y|N=k}(y)\cdot g_N(k)) }}\), gdzie \(\displaystyle{ g_N(n)=p(1-p)^{n-1}}\).

Będzie dobrze?
ODPOWIEDZ