Wartość oczekiwana z procesem Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
elbargetni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wartość oczekiwana z procesem Poissona

Post autor: elbargetni »

Łatwo pokazać, że dla \(\displaystyle{ N_t}\) - prcoes Poissona oraz \(\displaystyle{ s<t}\) spełniona jest równość:

\(\displaystyle{ E[N_t|N_s] = E[N_t-N_s+N_s|N_s] = E[N_t-N_s|N_s] + E[N_s|N_s] = E[N_t-N_s] + N_s = N_s}\)

Jak teraz obliczyć:
\(\displaystyle{ E[N_s|N_t]}\) w podobny sposób?

Wiem, że można to zrobić tak:
\(\displaystyle{ E[N_s|N_t = n] = \sum_{i=1}^{n} i \cdot P[N_s=i|N_t=n] = ...}\)
i uzyska się wynik w zależności od n.
Zależy mi jednak na sposobie bez liczenia tej sumy.
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Wartość oczekiwana z procesem Poissona

Post autor: Alef »

elbargetni pisze:
\(\displaystyle{ E[N_t-N_s] + N_s = N_s}\)
To nie jest prawda.
ODPOWIEDZ