Jezeli prawd uzyskania sukcesu w 2 próbach wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) to znaczy to ze statystycznie na kazde 4 próby uzyskam 1 sukces.
Czy dla kilku obliczen tego typu wystarczy dodac wyniki do siebie aby otrzymac sume prawdopodobienstwa?-- 11 paź 2016, o 08:46 --Nie rozumiem dlaczego to prawd dla 2 prób wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a dla 4 prób \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) gdzie prawdopodobienstwo uzyskania sukcesu w 1 próbie wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Prawdopodobienstwo uzyskania k sukcesów.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 wrz 2016, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Odmety Prawdy
- Podziękował: 8 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobienstwo uzyskania k sukcesów.
Nie.WidmoCzlowieka pisze:Jezeli prawd uzyskania sukcesu w 2 próbach wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) to znaczy to ze statystycznie na kazde 4 próby uzyskam 1 sukces.
Przyjmę że prawdopodobieństwo sukcesu w 1 próbie to \(\displaystyle{ p}\). Wtedy prawdopodobieństwo porażki w 1 próbie to \(\displaystyle{ (1-p)}\). Wiesz (używając schematu Bernouliego) że:
\(\displaystyle{ P(1suk/2pr)= {2 \choose 1}p^1(1-p)^1= \frac{1}{2} \\
2p-2p^2= \frac{1}{2}\\
2(p- \frac{1}{2} )^2=0\\
p= \frac{1}{2}}\)
Wtedy prawdopodobieństwo 1 sukcesu w 4 próbach to:
\(\displaystyle{ P(1suk/4pr)= {4 \choose 1} (\frac{1}{2}) ^1(1-\frac{1}{2})^3= \frac{1}{4}}\)
Oczywiście dla tak prostego przykładu można policzyć to bez schematu Bernouliego, ale chciałem pokazać ogólny tryb postępowania.
Pytanie to jest zbyt ogólne, aby dać jednoznaczną odpowiedź.WidmoCzlowieka pisze:Czy dla kilku obliczen tego typu wystarczy dodac wyniki do siebie aby otrzymac sume prawdopodobienstwa?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 wrz 2016, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Odmety Prawdy
- Podziękował: 8 razy
Prawdopodobienstwo uzyskania k sukcesów.
Nie potrafie tego zrozumiec. Dlaczego prawdopodobienstwo uzyskania sukcesu w 2 próbach jest wieksze niz w 4 próbach? Nie powinno byc na odwrót? O sumowaniu prawd mialem na mysli ze jezeli w dwóch próbach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a w 4 \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) to razer w 4 próbach wynosi to \(\displaystyle{ 0.75}\) To miałem wczoraj na mysli tzn. Poniewaz myslalem ze wynik powinien byc inns dla 4 prób, myslałem ze źle policzyłem.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobienstwo uzyskania k sukcesów.
Najwyraźniej nie chodzi Ci o prawdopodobieństwo dokładnie jednego sukcesu (zdarzenie A), a co najmniej jednego sukcesu (zdarzenie B).
Dla dwóch prób (gdzie prawdopodobieństwo sukcesu S jest równe prawdopodobieństwu porażki P) masz wyniki:
\(\displaystyle{ (SS),(PS),(SP),(PP)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{4} = \frac{1}{2}\\
P(B)= \frac{3}{4}}\)
Dla czterech prób masz możliwe wyniki:
\(\displaystyle{ (SSSS),(SSSP),(SSPS),(SPSS),(PSSS),(SSPP),(SPSP),(PSSP),\\(SPPS),(PSPS),(PPSS),(SPPP),(PSPP),(PPSP),(PPPS),(PPPP)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{16} = \frac{1}{4}\\
P(B)= \frac{15}{16}}\)
Dla dwóch prób (gdzie prawdopodobieństwo sukcesu S jest równe prawdopodobieństwu porażki P) masz wyniki:
\(\displaystyle{ (SS),(PS),(SP),(PP)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{4} = \frac{1}{2}\\
P(B)= \frac{3}{4}}\)
Dla czterech prób masz możliwe wyniki:
\(\displaystyle{ (SSSS),(SSSP),(SSPS),(SPSS),(PSSS),(SSPP),(SPSP),(PSSP),\\(SPPS),(PSPS),(PPSS),(SPPP),(PSPP),(PPSP),(PPPS),(PPPP)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{16} = \frac{1}{4}\\
P(B)= \frac{15}{16}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 wrz 2016, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Odmety Prawdy
- Podziękował: 8 razy
Prawdopodobienstwo uzyskania k sukcesów.
Inne pytanie.
Rzucam 1 mln razy. Ciagow po 1 wypada 250 k dla \(\displaystyle{ O}\) i 250 k dla\(\displaystyle{ R}\).
Ciagow po 2 125 k razem 250k.
Po 3 62,5 razem 125k
Jezeli zliczymy reszte ciagow od 4 \(\displaystyle{ \rightarrow \infty}\) to bedzie ich 62,5k.dla O lub R a razem 125k.
Teraz. Rzucamy 1 raz i otrzymujemy 250k razy R. I zastanawiam sie ile i ktore ciagi O po nim wystapia ( oczywiscie wszystkie lecz ile?).
Rzucam 1 mln razy. Ciagow po 1 wypada 250 k dla \(\displaystyle{ O}\) i 250 k dla\(\displaystyle{ R}\).
Ciagow po 2 125 k razem 250k.
Po 3 62,5 razem 125k
Jezeli zliczymy reszte ciagow od 4 \(\displaystyle{ \rightarrow \infty}\) to bedzie ich 62,5k.dla O lub R a razem 125k.
Teraz. Rzucamy 1 raz i otrzymujemy 250k razy R. I zastanawiam sie ile i ktore ciagi O po nim wystapia ( oczywiscie wszystkie lecz ile?).