Gdzie jest błąd?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
uczen23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 8 paź 2016, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Gdzie jest błąd?

Post autor: uczen23 »

Witam czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jedną rzecz w tym zadaniu.

W pierwszym pudełku są 4 kule białe i 1 czarna, w drugim -2 białe i 2 czarne. Z każdego pudełka losujemy kolejno ze zwracaniem dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania w sumie tylko 1 raz kuli czarnej.

Więc rozwiązywałem tak.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= 5^{2} \cdot 4^{2} =400}\)

Na szukane zdarzenie są 2 opcje:
1. Bierzemy z pudełka pierwszego 1 czarną i 1 białą, a z drugiego 2 białe.
2. Bierzemy z pudełka pierwszego 2 białe a z drugiego 1 czarną i 1 białą.

Więc

\(\displaystyle{ A= 1^{1} \cdot 4^{1} \cdot 2^{2}+ 4^{2} \cdot 2^{1} \cdot 2 ^{1}=80}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{80}{400} = \frac{1}{5}}\)

poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)

Gdzie jest bład?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 14:29 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Omega to \Omega, symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Gdzie jest błąd?

Post autor: Cytryn »

Źle liczysz moc przestrzeni zdarzeń. Powinieneś użyć symboli Newtona.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Gdzie jest błąd?

Post autor: a4karo »

Wsk. Czarną kulę z pierwszej urny możesz wyciągnąć za pierwszym razem lub za drugim razem.
ODPOWIEDZ