W totolotku losuje się 6 z 49 liczb. Jaka jest szansa, że żadne dwie nie będą kolejnymi?
Odpowiedź do zadania jest nadzwyczaj prosta... natomiast jakoś jej nie widzę. Może na razie nie zamieszczę żeby nikomu nic nie sugerować.
Totolek. Brak sąsiednich liczb.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Totolek. Brak sąsiednich liczb.
Zadanie można sprowadzić do postaci, którą (mam nadzieję) zilustruje schemat _|_|_|_|_|_|_ ,w którym | to wylosowana liczba. Aby warunki zadania były spełnione pomiędzy | musi być co najmniej jedna liczba, a pozostałe możemy wrzucić do dowolnej z 7 szufladek (oznaczonych przez _). Zostało nam 49-6-5=38 liczb do wykorzystania, zatem
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{38+6 \choose 6}}{{49 \choose 6}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{38+6 \choose 6}}{{49 \choose 6}}}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy