Znaleźć gęstość rozkładu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Znaleźć gęstość rozkładu

Post autor: blade »

Przez pewien punkt \(\displaystyle{ (0,l)}\) poprowadzona została prosta w losowo wybranym kierunku. Wyznaczyć gęstość rozkładu odciętej punktu przecięcia tej prosta z osią \(\displaystyle{ OX}\).

Prosta przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (X, 0)}\) i punkt \(\displaystyle{ 0,l}\). Razem tworzą trójkąt prostokątny, niech alfa będzie kątem między prostą a bokiem o długości \(\displaystyle{ l}\) wtedy

\(\displaystyle{ \tg \alpha= X/l}\)
Stąd \(\displaystyle{ X= l \tg \alpha, \alpha \in \left(-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right)}\)

Czyli \(\displaystyle{ X \sim U\left(-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right)}\)

ostatecznie gęstość

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{\pi} \cdot 1_{\left(-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right)}(x)}\)

Czy ktoś mógłby sprawdzić?
Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ