Losowo wybrany punkt z kwadratu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kasiakasia111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 wrz 2016, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Losowo wybrany punkt z kwadratu

Post autor: kasiakasia111 »

Witam,
czy mogłabym prosić o pomoc w następujących zadaniach?

1. Z kwadratu \(\displaystyle{ \left\langle 0,1 \right\rangle \times \left\langle 0,1 \right\rangle}\) losujemy punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\). Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że \(\displaystyle{ x \le a}\), zaś \(\displaystyle{ B}\) zdarzenie, że \(\displaystyle{ y \le b}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in (0,1)}\). Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ P(A|B)=P(B|A)}\)?
2. Z kwadratu \(\displaystyle{ \left\langle 0,1 \right\rangle \times \left\langle 0,1 \right\rangle}\) losujemy punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\). Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że \(\displaystyle{ x \ge y}\), zaś \(\displaystyle{ B}\) zdarzenie, że \(\displaystyle{ x+y \le 1}\). Zbadać, czy zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne.
3. Z kwadratu \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle \times \left\langle -1,1 \right\rangle}\) losujemy punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\). Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że \(\displaystyle{ x \ge y}\), zaś \(\displaystyle{ B}\) zdarzenie, że \(\displaystyle{ x \le 0}\). Zbadać czy zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne.

Wiem, że należy wykorzystać tu prawdopodobieństwo geometryczne, ale zupełnie nie wiem jak robi się takie zadania . Poproszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2016, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Losowo wybrany punkt z kwadratu

Post autor: Poszukujaca »

Tak, takie zadania załatwia się prawdopodobieństwem geometrycznym. Pomocne będą tutaj rysunki. Narysuj sobie kwadrat w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych. Potraktuj \(\displaystyle{ x}\) jako pierwszą współrzędną, a \(\displaystyle{ y}\) jako drugą. Standardowo. Widzisz coś?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2016, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ